Vrachtauto's met batterij-elektrische aandrijving

Leestijd 1 minuut

19-11-2021  Renault Trucks Duitsland gaat vanaf het voorjaar van 2022 bepaalde modellen vrachtauto’s alleen nog aanbieden met batterij-elektrische aandrijving. Het gaat om de modellen D en D Wide van 16, 19 en 26 ton. Een dieselvariant wordt dan door Renault Trucks Duitsland niet meer geleverd. Andere modellen zijn nog wel als dieseluitvoering verkrijgbaar.

Dat Renault bij de 2 genoemde modellen voor elektrisch kiest, valt goed te verklaren. Deze voertuigen worden vaak voor werkzaamheden in stedelijk gebied of regionaal ingezet. Beide modellen worden veel gebruikt voor distributievervoer over kleine afstanden of bijvoorbeeld als afvalinzamelvoertuig met een kraakpersopbouw.

Renault Truck Duitsland laat de elektrische D en D Wide sinds 2020 in serie produceren. Het bedrijf is van mening dat de elektrische versies zich ondertussen voldoende hebben bewezen en kiest daarom alleen nog voor de elektrische variant. Maar bij deze besluitvorming speelt ook mee dat de Duitse overheid verregaande financiële stimuleringsmaatregelen heeft genomen om elektrisch vrachtvervoer te stimuleren. Deze kunnen in Duitsland oplopen tot 80 procent van de meerkosten ten opzichte van de aanschafprijs van een dieselvrachtauto. Het gaat niet alleen om subsidies, maar ook om de vrijstelling voor tolheffing (Maut).

Voor zover bekend heeft Renault in Nederland nog niet aangekondigd om ook in Nederland alleen nog een elektrische variant van de D en D Wide aan te bieden.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder