04-07-2014  De Galecopperbrug in de A12 tussen knooppunt Oudenrijn en knooppunt Lunetten wordt gerenoveerd. De komende maanden leidt dit tot ernstige hinder voor het verkeer.

Vermoeiingsverschijnselen

Het rijdek van de brug vertoont vermoeiingsverschijnselen. De brug is in de jaren ’70 niet gebouwd op al het (zware) verkeer dat er nu overheen rijdt en dus moet de brug worden versterkt en het wegdek vernieuwd. Tegelijkertijd verhoogt Rijkswaterstaat de brug zodat er schepen met hogere lading onderdoor kunnen. 

Vijzelen

Het verhogen van de brug, het vijzelen, is millimeterwerk. Trillingen van de brug moeten dus worden voorkomen. Daarom wordt de brug van 4 juli tot 27 juli diverse nachten in één rijrichting afgesloten tijdens het vijzelen. Gele borden leiden het verkeer dan om via de nabijgelegen Jutphasebrug.

Extra reistijd

Voor het vernieuwen van het wegdek sluit Rijkswaterstaat van 27 juli tot 7 november rijstroken af. Stroken worden versmald en verschoven. Er geldt een lagere maximumsnelheid en na de vakantie moet tijdens de spits rekening worden gehouden met dertig minuten extra reistijd. 

Advies

Rijkswaterstaat raadt weggebruikers de komende maanden hun reis goed te plannen zodat ze zo min mogelijk last hebben van de werkzaamheden aan de Galecopperbrug. Voor actuele reisinformatie kunnen zij terecht op vanAnaarBeter.nl of de Reiswijzer van GoedopWeg.nl, een initiatief van de provincie Utrecht. Wie de spits tijdens de werkzaamheden mijdt, kan hier bovendien geld mee verdienen.