Reservering voor vrachtvluchten Schiphol is nodig

Vrachtvolume Schiphol gedaald

07-01-2020  De vrachtsector op Schiphol heeft extra aandacht nodig. Dat gaf Dick Benschop, ceo van Schiphol, gisteren aan tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Het afgelopen jaar is het vrachtvolume op Schiphol met 9 procent gedaald; harder dan op omliggende luchthavens. evofenedex pleit al langer voor een betere borging van vrachtvluchten op Schiphol om de exportkansen van ondernemers, het vestigingsklimaat voor buitenlandse bedrijven en de werkgelegenheid te ondersteunen.

Vracht belangrijk voor Schiphol

Volgens Benschop trekken de vrachtvluchten met de bestaande slotregelgeving aan het kortste eind en verliezen zo hun positie op de luchthaven. Schiphol is in overleg met de luchtvaartsector, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de slotcoördinator om tot een reservering van slots voor vrachtvluchten te komen om zo deze belangrijkste sector voor de Nederlandse economie te kunnen blijven bedienen. Onlangs bleek uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek dat de welvaartsbijdrage per vrachtvlucht 27.000 euro bedraagt. Dit is hoger dan de welvaartsbijdrage per passagiersvlucht, tussen 7.200 en 16.000 euro per vlucht. Het teruglopen van het vrachtvolume op Schiphol raakt ook de netwerkkwaliteit van de luchthaven, omdat luchtvaartmaatschappijen luchtvracht nodig hebben om op minder rendabele bestemmingen te kunnen blijven vliegen.

2020 cruciaal jaar voor luchtvaart

Volgens Benschop wordt 2020 een cruciaal jaar voor de luchtvaart in Nederland. Besluiten over de opening van Lelystad Airport, de Luchtvaartnota en de belasting op luchtvaart staan dit jaar op de politieke agenda. Daarnaast wil Benschop veel energie steken in verdere verduurzaming van de luchtvaart en de koploperspositie van de luchthaven versterken met investeringen in duurzame kerosine, schonere en stillere toestellen en elektrificatie van het grondmaterieel. evofenedex onderschrijft de doelstelling van de luchthaven en heeft ook borging van vrachtvluchten en verduurzaming van de luchtvrachtoperatie tot speerpunten gemaakt voor 2020.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder