Rijbewijs 75-plusser tijdelijk met maximaal één jaar verlengd

75-plussers kunnen vanaf 1 december maximaal 1 jaar blijven rijden met een verlopen rijbewijs

14-11-2019  De tijdelijke verlenging van de geldigheid van het rijbewijs voor 75-plussers met maximaal één jaar gaat per 1 december 2019 in. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Dankzij deze regeling kunnen 75-plussers vanaf 1 december maximaal 1 jaar blijven rijden met een verlopen rijbewijs, tot het moment dat het CBR een besluit heeft genomen over hun rijgeschiktheid. Dat mag alleen in Nederland en geldt enkel voor de rijbewijscategorieën A, B, E bij B en T. Daarnaast is het verlopen rijbewijs niet geldig als legitimatiebewijs.

Voorwaarden

Er geldt een aantal voorwaarden voor deze regeling. Zo moet een 75-plusser de gezondheidsverklaring bij het CBR hebben ingediend vóórdat het rijbewijs verlopen is. Dankzij deze administratieve regeling mag de groep 75-plussers tot maximaal één jaar na verlopen van het rijbewijs doorrijden. Deze automobilisten behouden hun huidige document met daarop de verlopen datum, maar in het Rijbewijsregister zet de RDW een code bij het rijbewijs waaraan af te lezen is dat zij onder de nieuwe tijdelijke regeling vallen.


Verkeersveiligheid

In het belang van de verkeersveiligheid geldt de regeling niet voor mensen waarvan het rijbewijs korter dan vijf jaar geldig is vanwege een medische achtergrond. Ook 75-plussers waarvan het rijbewijs is ingevorderd, ingehouden of geschorst, kunnen niet gebruikmaken van de regeling. Door deze regeling ontstaat er bij het CBR tijdelijk ruimte om aan de slag te gaan met de groep mensen die zich vanwege een medische aandoening tussentijds meldt bij het CBR. Ook komt er meer ruimte vrij voor het beoordelen van de rijgeschiktheid van examenkandidaten. Het CBR en de RDW hebben de afgelopen maanden hun systemen klaar gemaakt voor de praktische uitvoering van de tijdelijke regeling.


Wilt u meer informatie of heeft u advies nodig van onze ledenservice? Neem dan contact op via 079-3467346 of mail naar ledenservice@evofenedex.nl.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder