04-07-2014  Nederlandse transporteurs lopen 40 tot 60 miljoen euro schade doordat Rusland geen genoegen meer neemt met het zogenaamde TIR-carnet. Al maandenlang houden veel Russische douaniers zich niet aan het internationale transportverdrag, zegt Joost Sitskoorn, adjunct-directeur bij EVO tegen BNR Nieuwsradio.

Invoerrechten

Aan de Russische grens is een zogenaamd TIR-carnet niet meer voldoende, zegt Sitskoorn. Hierdoor moeten Nederlandse en ook andere Europese transporteurs veel meer invoerrechten betalen. ‘Je moet een nieuw systeem hanteren. Wat op je TIR-kaart staat over je waarde, dat telt niet meer. Je moet een garantstelling voor de waarde afsluiten en je bent veel meer tijd kwijt, dus het kost al gauw 2.000 euro per rit. Dat komt met 20.000 ritten al gauw neer op 40 tot 60 miljoen euro. ‘En dat is maar een topje van de ijsberg’, aldus Sitskoorn tegen BNR.

Met name transporteurs van agroproducten, vlees en elektronicaonderdelen worden getroffen door de opstelling van de Russen.

Beluister hier het hele interview met Joost SitskoornEVO-leden die problemen ondervinden met het TIR-carnet of hierover vragen hebben, kunnen zich wenden tot de ledenservice van EVO