Rotterdamse partijen willen meer vervoer over water

Politiek gelijkgestemd over bereikbaarheidskansen waterwegen

13-03-2018  Alle Rotterdamse partijen ondersteunen de ambitie om meer vervoer over water te laten plaatsvinden. Dat bleek tijdens het mede door ons georganiseerde Grote Ondernemers verkiezingsdebat maandag tussen elf lijsttrekkers en raadsleden. Dit is in lijn met wat ook wij bepleiten. Op het debat pal naast Rotterdam Centraal, bij conferentiecentrum Engels, waren zo’n tweehonderd geïnteresseerden afgekomen.

“Wat mij betreft is het en-en”, zei Leefbaar Rotterdam-lijsttrekker Joost Eerdmans op de vraag of het watervervoer wegvervoer moet vervangen. SP-voorman Leo de Kleijn ziet meer vervoer over water ook wel zitten. “Niet alleen personenvervoer over water moet uitbreiden, ook goederen moeten vaker per boot. Daar moet ook aandacht voor zijn in de opleidingen.” Naast deze twee partijen lieten ook de VVD, het CDA, PvdA, GroenLinks, D66, 50-plus, Stadsinitatief, Partij voor de Dieren en de ChristenUnie-SGP positief uit over vervoer per water. Wel wezen sommige lijsttrekkers er op dat vervoer via het water nooit een volwaardig alternatief wordt voor de vrachtwagen. Maar als het gaat om het vervoer van bouwmaterialen of aanvoer voor projecten die langs het water gerealiseerd worden, dan zou dit type vervoer zeer geschikt kunnen zijn.

Haven

Naast dit onderwerp werd er ook gesproken over de woningmarkt en de haven. Bij het laatste onderwerp bleek dat de partijen nogal verschillend denken over de concurrentiepositie van de haven. Sommige partijen pleiten voor een gelijk speelveld met havens als Hamburg en Antwerpen, anderen willen bedrijven die duurzaam werken korting geven.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart organiseren wij nog debatten in Utrecht (15 maart) en Eindhoven (19 maart). Daar kruisen lijsttrekkers de degens over de bereikbaarheid van de stad.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder