05-08-2015  Rusland laat alle Nederlandse bloemen voortaan alleen toe als ze in een laboratorium zijn gecontroleerd, zo meldt de Russische versie van de website van voedsel- en warenautoriteit Rosselkhoznadzor. De maatregel gaat in op maandag 10 augustus. Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken zegt nog geen officiële melding te hebben gehad van de Russische autoriteiten.

Aanleiding

De website van Rosselkhoznadzor somt verschillende incidenten op in de afgelopen weken waarbij ongedierte in Nederlandse bloemen zou zijn aangetroffen, wat volgens de organisatie aanleiding is voor de maatregel. Verschillende partijen betwijfelen echter of er daadwerkelijk ongedierte in de bloemen zit, of dat hier sprake is van een politieke maatregel.

Export

In 2014 exporteerde Nederlandse bloemenhandelaren nog voor circa 205 miljoen euro naar Rusland. De afgelopen maanden is de export van bloemen echter al flink gedaald.

Rusland Helpdesk

EVO en Fenedex hebben een Rusland Desk waar bedrijven zich kunnen melden indien ze tegen problemen aanlopen. EVO-leden kunnen zich melden via 079 3467 346 of ledenservice@evo.nl.

Gevolgen

Over de praktische gevolgen van de maatregelen voor exporteurs is nog weinig bekend. Veel zal afhangen van de manier waarop de controles worden uitgevoerd en welke certificaten er nodig zullen zijn.