11-07-2017  VVD, CDA, D66 en ChristenUnie troffen vanmorgen grote pakketten aan met daarop onder meer de vlaggen van de Verenigde Staten, Australië, Indonesië en Japan. Ondernemersvereniging evofenedex reikte de onderhandelaars op deze manier een top-10 af te sluiten handelsakkoorden aan. Meer export zorgt volgens de vereniging voor meer banen in Nederland. Premier Mark Rutte gaf duidelijk blijk van zijn steun voor het pleidooi met de uitroep: "Wij zijn vóór handelsakkoorden."

Belangenbehartiger

evofenedex, belangenbehartiger van 15.000 handels- en productiebedrijven, plaatste de pakketten vanmorgen voor het Johan de Witthuis, waar de onderhandelingen tussen de vier partijen plaatsvinden.

Banen

Ruim twee miljoen Nederlanders werken in de export en hun aantal groeit gestaag. Inmiddels verdienen zij een derde van ons nationaal inkomen. Alleen al door de handel met het Verenigd Koninkrijk verdienen zo’n 300.000 Nederlanders hun brood. Door barrières weg te nemen, kunnen ondernemers eenvoudiger internationaal ondernemen, wat voor meer werk zorgt. Zo steeg de Nederlandse export naar Zuid-Korea na het handelsakkoord tussen Brussel en Seoel met ongeveer dertig procent.

Premier

Premier Mark Rutte liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Hij steunt het pleidooi van evofenedex ten volle. "Wij zijn vóór handelsakkoorden," aldus Rutte vanmorgen.

Onderhandelingen

evofenedex selecteerde tien akkoorden waar een nieuw kabinet in Brussel een snelle afsluiting voor moet bepleiten. Brussel onderhandelt namens Nederland met niet-EU landen om handel eenvoudiger en eerlijker te maken. Op de lijst staat onder meer een akkoord met de VS, dat na de verkiezing van president Trump in de ijskast belandde. Maar ook met Indonesië, een enorme groeimarkt. De volledige top-10:

  1. Australië en Nieuw-Zeeland;
  2. Filipijnen
  3. India
  4. Indonesië
  5. Japan
  6. Mercosur-landen; Argentinië, Brazilië, Paraguay, Uruguay en Venezuela.
  7. Mexico
  8. Turkije
  9. Verenigd Koninkrijk
  10. Verenigde Staten