Den Haag, 2 mei 2014

Verzekeraars, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO slaan de handen ineen om het toenemende probleem van ladingdiefstal een halt toe te roepen. In aanwezigheid van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie ondertekenden de partijen hiervoor vandaag een Safety Deal Transportcriminaliteit. De organisaties gaan ondernemers en chauffeurs wijzen op preventieve maatregelen, onder meer met een speciale website.

De schade als gevolg van ladingdiefstal ligt op circa 350 miljoen euro per jaar. Het aantal aangiften van ladingdiefstal, waaronder ook pogingen tot diefstal, steeg vorig naar 432. In 2012 stond de teller nog op 287, blijkt uit de rapportage Transportcriminaliteit 2013 van het Landelijk Team Transportcriminaliteit van de politie. Daarbovenop komen nog de aangiften van diefstal in het buitenland.

Het grootste deel van de diefstallen wordt gepleegd door zogeheten zeilsnijders: criminelen die het afdekzeil kapotsnijden waardoor ze de lading kunnen zien en – als die waardevol is – wegroven. Het gemiddelde schadebedrag bij een ladingdiefstal is 100.000 euro. Daar komt  schade aan gestolen materiaal nog bij, evenals bedrijfs- en vervolgschade voor transportbedrijven.

Lancering website

Op het terrein van transportonderneming Bode Scholten in Zoetermeer – winnaar van de TLN Ondernemersprijs 2014 in de categorie ‘groot’ – zetten directeur Leo De Boer van het Verbond van Verzekeraars, voorzitter Arthur van Dijk van TLN en adjunct-directeur Joost Sitskoorn van EVO vandaag hun handtekening onder de Safety Deal Transportcriminaliteit. Ze voegden meteen de daad bij het woord door de website www.preventieinzicht.nl te lanceren. Deze site bevat een e-learningmodule waarmee ondernemers en chauffeurs kunnen testen hoeveel zij al weten over het voorkomen van ladingdiefstal.

Minister Opstelten onthulde de site door voor een keer in de huid van een zeilsnijder te kruipen. “Deze vorm van criminaliteit maakt de transportwereld en mij als minister boos. Je blijft gewoon af van andermans spullen. Punt uit”, aldus de minister, die hoopt dat de site een bijdrage levert aan een forse, ‘liefst spectaculaire daling van de transportcriminaliteit’.

Tips

Zeilsnijders zijn het meest actief op (minder beveiligde) parkeerplaatsen langs snelwegen. Daarnaast vinden veel diefstallen plaats op het eigen terrein van ondernemers, waar geladen vrachtwagens ’s nachts en in de weekenden klaarstaan voor vertrek in de vroege ochtend. Die zijn kwetsbaar. Door met de e-learning theorie en oefeningen te doorlopen, krijgen transportondernemers en chauffeurs duidelijke tips en suggesties om diefstal te voorkomen. Ook kunnen transporteurs via de website makkelijk in contact komen met preventieadviseurs van verzekeraars.