17-07-2015  De EVO-regiobesturen draaiden in de eerste helft van 2015 op volle toeren. EVO-leden die verenigd waren in deze besturen, namen in hun regio's flink wat hindernissen weg die hun werk onnodig remden.

Resultaat

Zo kwam er onlangs goed nieuws uit Limburg: de aanleg van de buitenring parkstad Limburg kreeg groen licht. Deze buitenring zorgt voor een betere doorstroming voor het verkeer van en naar de bedrijventerreinen in de regio.

Deze week meldde EVO nog dat er, mede dankzij een regionale lobby, eindeljik Europees geld vrijkomt voor een goede spoorverbinding op de Calandbrug. Dit is volgens EVO goed nieuws voor bedrijven die hun producten via het spoor laten vervoeren.

Veel vaker werden er belangrijke stappen gezet. Zo nodigde EVO samen met andere partijen de Tweede Kamerleden Betty de Boer (VVD), Remco Dijkstra (VVD) en Duco Hoogland (PvdA) onlangs uit om ze bij te praten over de aanpak van knooppunt A1/A30. Bedrijven in de 'FoodValley' regio, met de gemeenten Barneveld en Nijkerk, hebben namelijk belang bij een goede bereikbaarheid via het knooppunt A1/A30.

Belangen

'We behartigen de belangen van onze leden in hun regio omdat zij te laat bij een klant zijn als ze in de file staan. Omdat de milieuzone waar hun gemeente aan werkt er mogelijk voor zorgt dat hun bestelauto de stad niet meer in mag' ,stelt regioadviseur Kamil Gorak.

'De bevoorrading van winkels in de binnensteden is door een wirwar aan regeltjes ook onnodig ingewikkeld voor bedrijven', vult regioadviseur Jeroen Bol aan. 'Dat moet en kan anders.'

Doelstellingen

Het terugdringen van de wirwar aan regeltjes tijdens bevoorrading van winkels in de binnensteden, is dan ook één de doelstellingen voor 2015. Samen met EVO-leden stellen de regioadviseurs deze doelstellingen vast. Deze doelstellingen lopen dan ook uiteen van het verbreden van de A15 bij Rotterdam, het aanpakken van de vertragingen op de zuidelijke ringweg van Groningen tot het realiseren van een goede verbinding tussen A8 en de A9 bij Amsterdam.

Leden

'Uiteindelijk bepalen de leden deze doelstellingen', vult regioadviseur Robert Schasfoort aan. 'In de EVO-regiobesturen bepalen zij welke lokale knelpunten hun onderneming het meest remmen.'

EVO telt in in totaal negen regiobesturen. Schasfoort: 'De meeste provincies hebben één regiobestuur, zoals Noord-, Zuid-Holland en Limburg. Een paar provincies zijn samengevoegd. Onernemers in Drenthe, Friesland en Groningen kunnen bijvoorbeeld deelnemen aan het EVO-regiobestuur Noord-Nederland.'