18-02-2016  De gemeente Rotterdam zet vol in op een samenwerking met het bedrijfsleven om de stad leefbaarder en bereikbaarder te maken. Dat zei wethouder Mobiliteit Pex Langenberg van Rotterdam woensdag tijdens een seminar over stadsdistributie, mede georganiseerd door EVO.

'Rotterdam is een prachtige stad en auto's blijven welkom. Maar in de toekomst gaan wij wel meer ruimte geven aan voetgangers en fietsers. De tijd van vrijheid-blijheid past niet meer bij de binnenstad van vandaag de dag', zei Langenberg.

Koplopers

Rotterdam wil ondernemers die koploper zijn op duurzame stadsdistributie 'de hand reiken', zo stelde de bestuurder. 'We willen samen zoeken naar oplossingen, echt samenwerken. Laat ons je plannen weten. Wij beloven flexibel te zijn en na te denken over hoe wij jullie tegemoet kunnen komen', aldus Langenberg tegen de aanwezige verladers, vervoerders en winkeliers.

Het seminar Logistiek 010 In De Spotlights werd georganiseerd door EVO, de Verkeersonderneming, TLN en de Gemeente Rotterdam. Enige tijd geleden constateerden deze partijen dat het onderwerp stedelijke logistiek te lang beheerst werd door tegenstellingen tussen ondernemers gemeenten en burgers. Daarom hebben zij in de Maasstad samen de handschoen opgepakt.

Privileges

Tijdens het seminar kwamen groene initiatieven aan bod in diverse workshops. De gemeente Rotterdam stelde expliciet privileges te willen geven aan ondernemers die werk maken van duurzame bevoorrading. Tijdens een workshop konden ondernemers aangeven wat voor privileges dit zouden kunnen zijn. Een van de zaken die werden genoemd is de aanleg van meer elektrische laadpalen.

Tijdens een andere workshop werden bedrijven bijgepraat over een chauffeurswedstrijd die de gemeente Rotterdam organiseert. Via een app kan worden bijgehouden welke chauffeur het zuinigst rijdt en op die manier een bijdrage levert aan een leefbaarder stad. Andere workshops gingen onder meer over logistieke ontkoppelpunten aan de rand van de stad, de voordelen en uitdagingen van elektrisch transport in de stad en datadelen.

Resultaat

Op dat laatste punt bracht de bijeenkomst een mooi resultaat op. Zo beloofde een vertegenwoordiger van het ministerie van Infrastructuur & Milieu werk te gaan maken van een databank waarin gegevens van overheden en bedrijven verzameld worden. Dat kan dan bijvoorbeeld gaan om voorschriften rond milieuzones, wegwerkzaamheden of exacte locatiegegevens van afleveradressen. Zulke gecentraliseerde gegevens kunnen de efficiëntie rond belevering sterk verbeteren, zo is het idee.

Kamil Górak, regioadviseur bij EVO en een van de organisatoren, was zeer tevreden over het seminar. 'We hebben hier weer gezien dat ondernemers graag die stap naar duurzaamheid willen zetten. Nu moeten we het met z'n allen waarmaken.'