Samenwerken met de concurrent

Het NextTrust project toont uitzonderlijke effecten ketensamenwerking

Een beladingsgraad die van 15 procent naar 45 procent groeit. 32 procent vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Kostenreducties tot 30 procent. Dit zijn de effecten van ketensamenwerking tussen bedrijven aan de hand van een groot aantal proefprojecten uitgevoerd door het Europese project NexTrust.

Samenwerken met de concurrent

In een van de proefprojecten werken concurrenten succesvol samen op het gebied van opslag en vervoer. Zo toonde een onder NexTrust-vlag uitgevoerd experiment met vier Belgische koekjesfabrikanten en twee supermarktketens aan. De vrachtauto’s van de koekjesmakers rijden vrijwel dagelijks het hele land door om bij talloze distributiecentra relatief kleine leveringen te doen. Het toenemende aantal files in België maakt die aanpak steeds duurder en milieuonvriendelijker.

Binnen de samenwerking werd er een platform ingericht, waar de koekjesfabrikanten hun voorraden konden neerzetten. De twee supermarktketens konden vanuit dat magazijn volle vrachten met de juiste koekjesmix van vier verschillende fabrikanten bestellen. Naast minder verkeersbewegingen en een hogere beladingsgraad waren er ook andere voordelen. De fabrikanten betalen minder voor transport en kunnen leveringen bundelen, de supermarkten kunnen die leveringen sneller verwerken en besparen flink op hun opslagkosten.

Onnodig wantrouwen

Veel verladers en vervoerders staan nog huiverig tegenover samenwerking. Niet elk bedrijf gunt andere bedrijven een kijkje in de eigen keuken, zéker niet wanneer dat directe concurrenten betreft.  Het beschermen van de bedrijfsgegevens kan echter simpelweg worden voorkomen door het instellen van een bemiddelaar of vertrouwenspersoon, een zogenaamde trustee.Via zo’n trustee worden juridische risico’s goed dichtgetimmerd.

Tijdens het 42 maanden durende project zijn meer dan veertig pilotprojecten gestart. De deelnemers aan de diverse NexTrust-projecten  zijn o.a.Unilever, Panasonic, Beiersdorf en Kimberly-Clark en 25 andere partners.

Gratis seminar

evofenedex is partner in het NexTrust project en is dan ook sterk voorstander van samenwerking in logistieke stromen. Om verladers en vervoerders te informeren over de mogelijkheden en marktervaringen van NexTrust, organiseren wij op 25 oktober het NexTrust seminar met internationale experts en ervaringsdeskundigen die hebben deelgenomen aan de diverse pilots. Geïnteresseerden kunnen kosteloos deelnemen aan het seminar. De voertaal van het seminar is Engels.

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder