AS Watson analyseert de uitdagingen van winkelbelevering met behulp van Compose

Leestijd: 3 minuten

23-9-2020 evofenedex is al langere tijd betrokken bij het project Compose. In dit project wordt, in samenwerking met vier faculteiten van Tilburg University, onderzoek verricht naar strategische verladerssamenwerking. Kenmerkend voor dit onderzoek is dat het gebaseerd is op de praktijk van diverse leden van evofenedex. Zo werd er ook onderzoek gedaan bij evofenedex-lid AS Watson, moederbedrijf van onder andere Kruidvat en Trekpleister.

Samenwerken niet de standaard

Peter Vink, verantwoordelijk voor Supply Chain Development bij AS Watson: “Als bedrijf met de meeste filialen in Nederland is samenwerking met andere verladers niet onze standaard. Door de grote aantallen kunnen we meestal vrij optimaal plannen. Maar in het ‘meestal’ zit onze nieuwsgierigheid en zoektocht naar optimalisatie.”  

Optimale winkelbelevering

Maar ook Vink komt voor uitdagingen te staan. “Het bevoorraden van onze filialen is niet eenvoudig en met regelgeving als Zero Emissie Stadslogistiek dienen zich nieuwe uitdagingen aan. Vanuit Compose heeft onze afdeling Supply Chain Development twee studenten van Tilburg University mogen verwelkomen. Zij hebben met ons meegewerkt aan het vraagstuk van optimale winkelbelevering. De ene student heeft zich gericht op mogelijkheden om meer kostenefficiënt te werken binnen het huidige transportmodel bij AS Watson. De andere student heeft een model ontwikkeld om de kosten per pallet inzichtelijk te maken als we first en last mile delivery scheiden.”

Transitiepunt

“Het scheiden van de first en last mile levert een transitiepunt op. Dit transitiepunt biedt de mogelijkheden voor samenwerking binnen de keten en daar is Compose weer een mogelijk traject voor ons. Door de input van de studenten via Compose, halen we waardevolle kennis binnen en ontdekken we de verdere mogelijkheden van samenwerking.”

Onderzoek naar samenwerking

Inmiddels hebben de afgelopen drie jaar ruim 48 studenten hun masterthesis afgerond bij verschillende leden door onderzoek te verrichten naar geschikte samenwerkingspartners, transportstromen en door het maken van interne netwerkanalyses. Zo zijn de studenten terechtgekomen bij diverse leden die actief zijn in de hightechsector, bouwbranche en andere sectoren. In de onderzoeken wordt de kans op financieel succes en efficiencyvoordelen van een verladerssamenwerking in kaart gebracht. Ook hebben zij een analyse gemaakt van mogelijke struikelblokken die een samenwerking in de weg kunnen staan. 

Begin september zijn wederom vier studenten gestart. Hun onderzoeksopdrachten verschillen sterk van elkaar. Zo gaat een student voor een veevoederbedrijf aan de slag met het vinden van een samenwerkingspartner voor lege containerstroom richting Roemenië. Een ander krijgt als opdracht het optimaliseren van het leveringsproces van een toeleverancier voor een grote bouwmarkt. 

Zoek ook de samenwerking op

Leden die interesse hebben in het, met behulp van een student, inzichtelijk krijgen van hun kansen op het vlak van verladerssamenwerking, kunnen contact opnemen met Nanne Schriek, projectleider Compose bij evofenedex. Bel naar 079-3467 346 of mail naar scm@evofenedex.nl.

Digitale matchingstool

Vanuit Compose is er ook een digitale matchingstool voor bedrijven ontstaan. Via dit digitale platform kunnen bedrijven met elkaar in contact komen om vervolgens de mogelijkheden voor het aangaan van een strategische samenwerking verkennen. Op basis van hun bedrijfsprofiel en transportnetwerk worden bedrijven gematcht met potentiële partners. Belangstellenden treffen op www.supplychainsamenwerking.nl meer informatie.

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder