Samenwerking incompanytraining douanedeclarant zorgt voor kostenbesparing

“Het scheelt onze werknemers ontzettend veel reistijd”

Een specialistische cursus voor een medewerker wordt niet altijd in de buurt gegeven. In Overijssel sloeg een aantal ondernemers de handen ineen, ze haalden gezamenlijk een incompany training in huis.

Terwijl tientallen vrachtauto’s op de A1 de grens bij het Overijsselse De Lutte passeren, zitten veertien cursisten pal naast de snelweg klaar voor de incompany training Douanedeclarant. Bovenin het gebouw waarin enkele expediteurs gevestigd zijn, is daarvoor een leegstaande kantoorruimte omgebouwd tot leslokaal.

Docent Theo Jacobs legt het benodigde lesmateriaal op de tafels. Hij geeft vaker incompany trainingen, maar deze is voor hem ook wel apart, zo bovenop de grens. Dat hij hier aanwezig is, is te danken aan Tom Pleijhuis van A1 expediteurs. “Ik wilde me graag laten bijscholen. Ik werk al zeventien jaar bij dit bedrijf en wil graag wat meer kennis opdoen, maar hier in de buurt is dat niet mogelijk. Om de cursus Douanedeclarant te volgen, zou ik 39 lesavonden naar Utrecht moeten. Dat is de dichtstbijzijnde locatie vanaf hier.” Om toch scholing te kunnen volgen, ging Pleijhuis op zoek naar andere mogelijkheden. Hij stuitte op de mogelijkheid van onze online training en legde dat voor bij zijn directeur Marco Nijhuis. “Die reageerde enthousiast.”

Rondje

Toen Pleijhuis en Nijhuis het onderwerp opleidingen douanedeclarant op de werkvloer ter sprake brachten, bleken nog meer collega’s geïnteresseerd. “Nog een paar reageerden met ‘goh, dat lijkt me wel wat’. Een ander optie was een incompany training. Toen mijn directeur bij evofenedex ging informeren, bleek dat al haalbaar bij vijf deelnemers.”

Nijhuis vult aan: “Toen werd het interessant. Ik had zelf al vier werknemers die wilden deelnemen. Na een rondje door het pand, waar nog drie expediteurs zitten, bleek er bij twee bedrijven ook interesse en via mijn zakennetwerk wist ik dat een bedrijf in Enschede geïnteresseerd was in scholing tot douanedeclarant. Door al deze bedrijven samen te brengen, hebben we nu veertien deelnemers. Het scheelt onze werknemers ontzettend veel reistijd en ze krijgen les in een vertrouwde omgeving. Door deze samenwerking zijn de kosten voor de opleiding bovendien lager. Een win-winsituatie voor iedereen.”

Dat training volgen in de buurt prettig is, bevestigt Pleijhuis. “Ik woon hier op vijf minuten afstand. Als deze incompany niet mogelijk was geweest, had ik heen en weer moeten rijden naar Utrecht. Dat had ik wel gedaan, maar ik ben blij dat ik nu niet eerder weg hoef op het werk of mijn halve sociale leven hoef op te geven om deze opleiding te volgen.” Een tevreden werknemer is voor Nijhuis ook belangrijk. “Het is prettig dat we het zo konden regelen. Het samenbrengen van deze bedrijven maakt het voor iedereen rendabel. En het voordeel van een incompany tegenover een online traject is dat er meer interactie is. Ik denk dat dat beter werkt.”

Vervolgtrainingen

Docent Jacobs, in het dagelijks leven werkzaam bij de douane, vindt het zelf ook wel prettig. “Ik geef vaker incompany trainingen, maar het unieke aan deze training is dat verschillende bedrijven samen zijn gekomen.” Zelf merkt Jacobs dat er iets meer vraag is naar incompany trainingen. “Dat heeft volgens mij twee redenen. Ten eerste staat in de wetgeving dat medewerkers over voldoende kennis moeten beschikken. Ten tweede speelt volgens mij ook de brexit een rol. Bedrijven hebben straks extra personeel nodig en willen goed voorbereid zijn. Ik denk dat de vraag verder zal toenemen als de brexit dichterbij komt.”

Voor Nijhuis is incompany zeker een methode om mee door te gaan. “We kunnen kijken naar vervolgtrainingen voor onze medewerkers. Het zo regelen bevalt me wel.” Het kan ook een optie zijn om in de toekomst mensen te blijven opleiden, zegt hij. “Het werk van douanedeclarant was vroeger in de grensstreek een bekend beroep, maar met het wegvallen van de grenzen is de interesse voor het vak ook weggeëbd. Bovendien zijn opleidingen uit de regio vertrokken, dus we moeten inventieve manieren bedenken om mensen op te leiden en te behouden. Dit kan daar een mooie bijdrage aan leveren.”

Incompany iets voor jouw bedrijf?

We bieden meer dan honderd verschillende trainingen aan die kunnen worden gegeven in het bedrijf van de cursisten. Verschillende bedrijven nemen gezamenlijk een incompany training douanedeclarant af op de grens van Nederland en Duitsland. Door samen te werken, worden de werknemers in hun eigen omgeving geschoold en zijn de kosten lager.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder