08-08-2014   EVO, Fenedex, FENEX en TLN roepen het kabinet op om bij het nadenken over compensatie voor bedrijven, naast een degelijke regeling voor agrarische ondernemers, ook de schade in andere sectoren niet te vergeten.

Niet alleen de agrarische sector in Nederland leidt onder de Russische sancties, ook andere handels- en productiebedrijven leiden straks aanzienlijke schade, aldus de organisaties. 

Gevolgen

De sancties die de Europese Unie zelf instelde, hebben bijvoorbeeld ook gevolgen voor Nederlandse bedrijven die leveren aan de olie- en gasindustrie in Rusland. De Russische tegensancties treffen bijvoorbeeld de voedselverwerkende industrie. Nederland moet de gevolgen van de schade volgens EVO, Fenedex, FENEX en TLN daarom evenwichtig verdelen over alle sectoren.

Verzachten

Maandag gaan partijen om de tafel met vertegenwoordigers van onder andere VNO-NCW, MKB Nederland en LTO om tot een oplossing voor alle sectoren te komen. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken zei eerder te broeden op maatregelen om de pijn van de sancties te verzachten.