Sanctiewetgeving | hoe voorkom je dat je aansprakelijk wordt gesteld?

Aandachtspunten bij sanctiewetgeving

Iedereen moet sancties naleven. Ook verladers moeten dus goed opletten. Niet alleen zullen veel huisbanken dat eisen; het kan ook voorkomen dat verladers zelf aansprakelijk worden gesteld, al dan niet tezamen met de vervoerders of expediteurs. 

Een goed voorbeeld is een zaak uit 2019, waarin een Nederlandse verlader en haar buitenlandse dochteronderneming werden veroordeeld tot geldboetes van respectievelijk € 500.000,-- en € 350.000,-- (waarvan de helft voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar).

Dit kun je voorkomen door goed op de hoogte te zijn en blijven van de snel veranderende ontwikkelingen rondom sanctiewetgeving.

Vragen over sanctiewetgeving die evofenedex regelmatig beantwoordt:

  • Wij hebben bij een audit een mogelijke overtreding ontdekt. Moeten wij dit melden bij CDIU of eerst andere stappen ondernemen?
  • Waar kan ik vinden welke landen vallen onder een Europese sanctie?
  • Bestaat er een Nederlandse embargo list? En zo ja waar kan ik die vinden?
  • In hoeverre ben ik verplicht mijn bank te informeren waar het geld van de betaling vandaan komt?

Om in antwoorden op deze vragen te voorzien, hebben wij een nieuwe checklist met aandachtspunten bij sanctiewetgeving opgesteld. Hierin vind je naast aandachtspunten ook tips en veel handige links. Voorkom problemen en download deze checklist nu.

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder