15-03-2017  Schiphol investeert 1 miljoen euro in de verdere ontwikkeling van Pharma Gateway Amsterdam (PGA), een waarschuwingssysteem voor pharmaverladers. De luchthaven maakte dit bekend op het IATA World Cargo Symposium in Abu Dhabi.

Het PGA is een jaar geleden - met subsidie van NWO en TKI Dinalog gelanceerd om een gecertificeerde pharmaketen, van verlader tot ontvanger, te ondersteunen.

Afwijkingen

In eerste instantie zal de focus liggen op het verzamelen en monitoren van data die afkomstig zijn uit de zendingen binnen de PGA om afwijkingen, zoals temperatuurschommelingen, te identificeren. Vervolgens worden deze data gebruikt om een model te ontwikkelen om pharmaverladers te waarschuwen dat er problemen zijn met hun zending.

Voor pharmaverladers is het van cruciaal belang dat hun producten onder de juiste omstandigheden worden verzonden. Afwijkingen in bijvoorbeeld temperatuur kunnen bepaalde producten onbruikbaar maken.

Kwaliteit

Volgens evofenedex maakt dit systeem luchtvracht voor pharmaverladers transparanter en aantrekkelijker en vergroot het bovendien de kwaliteit van het luchtvrachtproces. Hiermee kan de PGA zich onderscheiden ten opzichte van andere pharma-initiatieven in Europa.

Luchthaven Schiphol, KLM, evofenedex en andere partijen binnen de luchtvrachtketen op Schiphol hebben een unieke samenwerking om gezamenlijk de luchtvrachtketen te versterken.