30-09-2014  Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft maandag 29 september de nieuwe N33 tussen Assen en Zuidbroek officieel geopend. 

Verbreed

De weg is verbreed en heeft nu gescheiden rijbanen en vier rijstroken over een lengte van circa 40 kilometer. Verder is knooppunt Assen (kruising A28) geoptimaliseerd en is er bij Zuidbroek (kruising A7) een klaverblad aangelegd. De weg is bijna een jaar eerder gereed dan was gepland.

Verkeersveiliger

Door de verdubbeling verbetert de verkeersveiligheid en doorstroming op de weg. Dat was nodig, want op de N33 vonden in het verleden geregeld ernstige ongelukken plaats; de weg stond dan ook bekend als dodenweg. Ook de bereikbaarheid bij de aansluitingen met de snelwegen A7 en A28 en de aansluitende wegen liet te wensen over.

Goederenvervoer

EVO heeft lang gelobbyd voor verdubbeling van de N33. De verbinding is belangrijk voor het bedrijfsleven in Noordoost Nederland en wordt dan ook veel gebruikt voor goederenvervoer. Door de verdubbeling van de weg gaan de vervoerskosten omlaag en verbetert het vestigingsklimaat voor bedrijven.