SCM Summit | “Productdata structureren is veel werk, maar ontzettend belangrijk”

In een reeks van artikelen nemen we je mee in de gegeven presentaties tijdens de SCM Summit begin juni.

15-08-2018  Het hebben van data is belangrijk, maar het opruimen van alle verkregen data is nog belangrijker. Het creëren van juiste en schone data helpt bij het snel en goed analyseren, aldus professor Goos Kant van de Universiteit van Tilburg.

Hans Ebbelink, directeur van Cotap, raadde tijdens zijn presentatie iedereen aan om in het bedrijf één persoon verantwoordelijk te maken voor het verzamelen van data. Goede data zorgt voor meer omzet. “Wie dat niet doet, verliest leveranciers”, stelde Ebbelink. Professor Goos Kant onderschrijft het belang van een ‘data officer’ in een bedrijf, maar wijst ook op het belang van een goede analyse van de gegevens. “Zorg dat je rommel snel verwijdert, dan kun je sneller en beter analyseren.”

Stappen blijven nemen

Het analyseren moet wel tot actie leiden, je moet stappen blijven nemen. Een belangrijke stap is om in je onderneming een data officer te benoemen. “Een bekende kreet is dat de nerd het duurst is in een bedrijf, maar iemand die handig met data kan omgaan kan tegelijkertijd heel veel betekenen”, stelde Kant. Hij noemde het voorbeeld van een firma die door handig omgaan met eigen medewerkers en ingehuurde uitzendkrachten een half miljoen euro per jaar bespaarde.

Of denk aan het Centraal Boekhuis in Kampen, dat door nuchtere data-analyse ontdekte dat het in minder dichtbevolkte gebieden slimmer is om een doos met boeken gewoon via de post te sturen. “Een auto met chauffeur kost dertig euro per uur, dat is vijftig cent per minuut. Als het sturen via Selektvracht maar acht euro kost, weet je genoeg.”

Samenwerking

Kant stipte tot slot aan er begrip voor te hebben dat bedrijven het moeilijk vinden om data te delen. “Natuurlijk, samenwerken is best wel eens eng, of moeilijk. Maar ga eens een kop koffie drinken met een niet-concurrerend bedrijf in de buurt. Wie weet wat voor samenwerking daaruit kan voorkomen, op het gebied van vervoer, warehousing of personeelsinzet.”

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder