SCM Summit | Wat te doen met data?

In een reeks van artikelen nemen we je mee in de gegeven presentaties tijdens de SCM Summit begin juni.

10-07-2018  Bedrijven, instellingen en overheden zijn over het algemeen goed in het verzamelen van data, maar weten daarna niet goed wat ze met al die gegevens moeten doen. Hoogleraar Tom van Woensel van de Technische Universiteit Eindhoven pleit voor het openen van digitale databakken en meer samenwerking tussen verschillende partijen.

Van Woensel ging tijdens de SCM Summit in juni in op de vraag wat je met al die verzamelde data moet. Volgens hem zijn de meeste bedrijven onbewust onbekwaam als het gaat om het handig toepassen van data voor een betere besluitvorming. Hij zei het erg jammer te vinden dat iedereen – bedrijven, kleine en grote ondernemers, instellingen, overheden - weliswaar zijn best doet om data te verzamelen, maar dat de vervolgstappen helaas uitblijven. “Met al die beschikbare data tegenwoordig is de crux: wat doen we ermee? Maar als ik dat ergens vraag, dan wordt het opvallend stil aan de andere kant.”

Silo’s

Volgens Van Woensel gebeurt er in Nederland in elk geval veel te weinig met de talloze data die bedrijven in bezit hebben. Hij pleitte voor meer samenwerking en uitwisseling van gegevens, zeker ook in de logistiek, maar ook met bedrijven uit andere sectoren. “Je leert het meest van bedrijven uit een andere sector. Alle informatie zit vast in functionele silo’s, zelfs soms binnen bedrijven. Het in elkaar haken van die systemen, is dat nou zo spannend? Ik vind van niet. Maar ik werk al vijftien jaar in Nederland en hoor iedereen zeggen: we moeten op alle gebieden samenwerken. Gebeurt dat ook? Nee. Ik zou willen pleiten voor een interface op al die digitale databakken, een enterprise date store. Pas als je real-time-data van elkaar kunt gebruiken, creëer je de ideale situatie. De weg naar zo’n systeem is tweeledig: de kennis moet worden gewaardeerd en gedeeld, maar moet daarna beschikbaar komen in de hele keten. Liever in de keten kennis delen dan in een marktsetting.”

Bewust bekwaam maken

De hoogleraar denkt niet dat de bedrijven niet willen, maar dat ze vooral geen idee hebben wat ze moeten doen. “De meeste bedrijven zijn onbewust onbekwaam, een volgende stap is om dit om te zetten naar bewust onbekwaam. De vraag is hoe bedrijven hun data slim kunnen benutten en hoe ze dit in hun supply chain kunnen gebruiken.” Aan de hand van het wetenschappelijk model ‘Porter’s Value Chain Model’ gaf van Woensel de bezoekers praktische handvatten mee om te beginnen met het het toepassen van data en welke afdelingen daarbij betrokken zijn. Hierbij schetste hij drie situaties: het denken in silo’s, data gedeeltelijke integreren en data volledig integreren in het bedrijf. Van Woensel geeft aan dat de geïmplementeerde situatie vervolgens invloed heeft voor zowel leveranciers, het bedrijf zelf en de klant.

Data ambition matrix

Een andere tool waar de hoogleraar dieper op in ging is de ‘Data Ambition Matrix’. Een handige tool die de DATA2Move community aan de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelde. De basis van het goed benutten van data is het weten waar je als bedrijf staat en waar je naartoe wilt. Van Woensel: “De data Ambition Matrix helpt je om te meten en te weten waar je staat op het gebied van data. We helpen je deze informatie te achterhalen en adviseren je hoe je het gewenste resultaat behaalt door middel van creëren en bijleren. Voor de meeste bedrijven is er nog veel te winnen.”

Het juiste vertrekpunt

Bedrijven die aan de slag willen, moeten goed weten wat de kwaliteit van de data is, anders is het lastig om die data waardevol in te zetten. Aan het slot van zijn betoog verwees hij naar de eeuwige kosten-en-baten-discussie. Databeheer lijkt volgens hem wel een beetje op public relations: “Het is altijd wel duidelijk hoeveel het kost, maar nooit precies duidelijk wat het opbrengt.”     

Wil je op de hoogte blijven van de laatste updates op het gebied van Supply Chain Management? Meld je dan aan voor de SCM-update.

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder