Seminars en VIP-Lounge drukbezocht op ICT & Logistiek

Bedrijven die graag iets met data willen gaan doen halen kennis op in Jaarbeurs Utrecht

07-11-2018  De logistiek loopt achter als het gaat om data en digitalisering toepassen op bedrijfsprocessen. Dat bleek al uit ons onderzoek ‘Data en digitalisering in de logistiek’. Op de beurs ICT & Logistiek, die woensdag begonnen is in de Utrechtse Jaarbeurs, kwamen dan ook vele geïnteresseerden een kijkje nemen in onze VIP-lounge. Daar konden bezoekers kennis nemen van de uitgebreide resultaten van het onderzoek, in gesprek gaan over hun datatoepassingen en seminars bijwonen in het theater Big Data & Analytics.

Databank                           

Op de databank in onze VIP-lounge stelden we bezoekers vragen over hoe ver zij zijn met het toepassen van data in hun bedrijf. “Op welke manier verzamel je data?”, “Hoe zet je de volgende stap met data en digitalisering?”, “Hoe zie je de datatoepassingen over 5 jaar bij jullie bedrijf?” en “Wat is voor jou een drempel om vandaag nog te beginnen met het benutten van data?”. Doel van de databank is om bedrijven bewust te maken van de mogelijkheden die er al zijn. Wij willen die ontwikkeling van het goed gebruik van data in de logistiek graag stimuleren.

databank - evofenedex - ict & logistiek

Waarvoor data gebruiken?

Theodoor Torn, business unit manager logistiek Nederland bij Ortec, vertelde tijdens een seminar dat bedrijven die aan de slag willen met data van tevoren moeten bepalen - al dan niet met hulp – waarvoor ze de data willen gebruiken. Pas dan kun je je volgende digitale stap bepalen. Carmit Glik, CEO Europa van het platform Cogoport, merkte op dat mensen in hun dagelijks leven al veel gebruik maken van digitale platforms, maar dat dezelfde mensen dit in het bedrijfsleven nog niet doen. In haar demonstratie liet ze zien dat je met behulp van een digitaal platform net zo snel een container kan boeken als een hotelkamer. Een praktisch voorbeeld van een platform dat heel toegankelijk is voor midden- en kleine bedrijven.

Kunstmatige intelligentie

Maar er zijn ook andere mogelijkheden om data toe te passen in de logistiek. Sebastian Piest is als onderzoeker verbonden aan de Technische Universiteit Twente en een expert op het gebied van artificial intelligence (AI) oftewel kunstmatige intelligentie. Op onze databank vertelde hij dat bedrijven niet alles meteen goed hoeven te doen. Het is voldoende om met een klein onderdeel van je logistieke proces te beginnen. “Kijk vooral naar het deel van het logistieke proces waar de meeste winst te behalen is”, was zijn belangrijkste advies. Ook liet hij zien wat AI betekent voor de logistiek en hoe je kunt beginnen met de implementatie ervan. De rode draad in zijn verhaal is dat je klein kunt beginnen en dat AI op zichzelf geen doel moet zijn. Kijk naar de data die je al hebt en welke problemen AI op zou kunnen lossen.

sebastian piest - ict en logistiek sessie AI

Standaarden

Een ander probleem in de logistiek is dat er verschillende ICT-standaarden zijn. Om het delen van data efficiënter en veiliger te maken is het van groot belang om standaarden af te spreken. Om dit te bewerkstelligen, gaat de Stichting Uniforme Transport Code logistieke ICT-standaarden beheren en het gebruik ervan stimuleren. Wout van den Heuvel (TLN) en Pieter van Schaijk (evofenedex) vertelden tijdens hun sessie over verladerssamenwerking hoe zij samen met de Topsector Logistiek en het bedrijfsleven werken aan het creëren van randvoorwaarden voor zo’n standaard. De experts gaven aan dat standaarden momenteel nog weinig worden gebruikt, voorheen vanwege de onbekendheid ervan maar nu vooral vanwege de complexe mate van implementatie. Het toepassen van standaarden in een bedrijf kost veel tijd.

Compose

Data zijn niet alleen in een bedrijf of keten handig, maar kan ook worden ingezet om de juiste samenwerkingspartner te vinden. Maar hoe vind je die? Nanne Schriek (evofenedex) en Rutger de Mare van Quo Mare vertelden in hun sessie hoe het online platform Compose helpt om de juiste match te vinden. De tool kijkt zowel naar de ‘harde’, cijfermatige kant als de ‘softe’, persoonlijke kant. Het project Compose is door evofenedex in samenwerking met Tilburg Universiteit gestart. Inmiddels zijn de eerste pilots van start gegaan.

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder