Shell: met creativiteit de uitdagingen te lijf

“Onverwachte gebeurtenissen houden je scherp”

’What’s in a name?’ zeggen de Engelsen, maar ‘supply chain management’ (SCM) klinkt voor de gemiddelde ondernemer toch anders dan ‘ketensamenwerking’. In een nieuwe reeks wordt nader ingegaan op het begrip SCM en op het belang ervan voor ondernemers. Martijn Vermunt is supply chain manager bij Shell en vertelt over zijn werk en uitdagingen.

Hoe leg je op een verjaardag uit wat voor werk je doet?

“Ik zorg ervoor dat de productstromen van en naar onze fabrieken op orde zijn. Deze moeten dermate goed zijn dat we er een maximaal rendement uithalen en dat onze klanten hun producten veilig en zo goedkoop mogelijk ontvangen volgens de gemaakte afspraken. Dat is kort samengevat wat ik doe als supply chain manager.”

Van welk logistiek probleem lig je wakker?

“Nou, slecht slapen doe ik niet. Ik slaap altijd uitstekend, maar toch zijn er wel zaken die mij enorm bezighouden en waar je niet altijd rekening mee kunt houden. Neem bijvoorbeeld de droge zomer; door het neerslagtekort daalden de waterstanden in de rivieren waardoor er minder aan- en afvoer via het water mogelijk was. Dan ben je wel druk bezig om alles in de keten zo te sturen dat leveringen blijven doorlopen.”

Wat maakt het werken in de logistiek spannend?

“Het is een cliché, maar er is geen dag hetzelfde. Altijd komen er onverwachte en nieuwe uitdagingen naar boven. Net als je denkt dat je alles op orde hebt, is er plots een staking van machinisten in Frankrijk of komt er een schip binnen waarvan de lading vervuild of besmet blijkt. Dat soort onverwachte gebeurtenissen houden je scherp, het vergt veel van je creativiteit om oplossingen te bedenken. Dat zijn uitdagingen voor de korte termijn, maar er zijn ook voldoende langetermijnonderwerpen die aandacht vragen. Bijvoorbeeld het opzetten van een langetermijnstrategie in samenwerking met commerciële teams, om ook klaar te zijn voor de toekomst.”

Bij welk logistiek probleem zou evofenedex kunnen helpen?

“Dat zou brexit kunnen zijn. Voor mij en vele anderen is nog niet duidelijk wat de omvang van de uitdaging wordt. Wel duidelijk is dat de brexit een bedrijfsgrensoverschrijdend probleem is waarbij evofenedex kan helpen de impact ervan te beperken.”

Welk onderdeel van de logistieke keten heb je verbeterd door samenwerking?

“We zijn onlangs een samenwerking aangegaan met een concurrerende producent. Dat klinkt misschien vreemd, maar dat is het niet. Dankzij deze samenwerking kunnen wij onze klanten nog betrouwbaarder beleveren, en dat geldt ook voor onze concurrent. In dit geval wordt iedereen er beter van en is de klant blij dat hij zijn producten op tijd in huis heeft.”

Martijn Vermunt: “We zijn onlangs een samenwerking aangegaan met een concurrerende producent.”
Martijn Vermunt: “We zijn onlangs een samenwerking aangegaan met een concurrerende producent.”

 

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder