29-03-2016 Het redelijk eenzijdige aanbod aan machies op de vorige week in Parijs gehouden vakbeurs SITL lijkt er op te wijzen erop dat de Franse industrie een sterke belangstelling heeft voor automatisering van intern transport.

 

Automatische voertuigen

Heftrucks waren er nauwelijks te zien in het deel 'Intralogistiek' van deze jaarlijkse vakbeurs voor de Franse industrie en handel. Daarentegen waren er wel automatische heftrucks te zien. De belangrijke Europese merken toonden alleen 'AGV's', automatisch geleide voertuigen. Ook de schoonmaakmachines voor magazijnen gaan robots worden, als het aan het bedrijf Fybots ligt.

Voertuig volgt bestuurder

Een nieuwe technische ontwikkeling in intern transport is de introductie van 'volgtechnologie'. Onlanmgs introduceerde heftruckmerk Still een techniek waardoor een magazijnvoertuig een voorop lopende medewerker volgt, in Parijs presenteerde het Franse bedrijf Effidence vorige week een wagentje dat na een druk op een knop de medewerker volgt.

Pick-robot

Op het gebied van orderverzamelen werden 'kasten' getoond met een pick-robot voor kleine verpakkingen. Meestal ontworpen voor de farmaceutische industrie, waren op de beurs ook bezoekers uit onder meer de automobielindustrie geïnteresseerd.

Verandering

In verhouding tot andere Europese industrielanden had Frankrijk volgens een analyse van de Nederlandse ambassade in Parijs twee jaar geleden nog een lage robotiseringsgraad. Nadat de Franse minister van Industrie Arnaud Montebourg de fabriek van de toekomst én robotica uitriep tot twee van de 34 speerpunten van zijn beleid, lijkt daarin verandering te zijn gekomen.