02-02-2017  Slibben de wegen rondom Tilburg, Eindhoven en Venlo dicht? Die vraag staat centraal bij het eerste evofenedex-regiodebat op 10 februari in Veldhoven. Leden van evofenedex kunnen zich nog steeds aanmelden om de debatavond bij te wonen.

De (kandidaat-)Kamerleden Henk van Gerven (SP), Martijn de Kort (PvdA) en Martijn van Helvert (CDA) hebben reeds hun deelname aan het debat toegezegd. Leden van evofenedex kunnen hen dus aan de tand voelen over hindernissen in de logistiek en export.

Duurste files

De provincie Noord-Brabant kende het afgelopen jaar de grootste stijgers in de Economische Wegwijzer, het jaarlijkse overzicht van de top-20 duurste files in Nederland gemaakt door evofenedex en Transport en Logistiek Nederland. Zo steeg de schade op de A67 met maar liefst 6,5 miljoen euro van 1,9 miljoen naar 8,4 miljoen A4. Het duurste knooppunt van Noord-Holland staat op de zevende plaats: de A1 Diemen –Muiderberg (8,6 miljoen).

Debat

Andere thema’s die tijdens het debat centraal staan zijn eenvoudiger export, een beter vestigingsklimaat in Zuid-Nederland en het voorkomen van de tachograaf in bestelauto’s. Het debat in Veldhoven maakt onderdeel uit van de campagne van evofenedex richting de Tweede Kamerverkiezingen in maart. In tegenstelling tot de politieke partijen is evofenedex niet uit op zetels, maar op de realisatie van een tienpuntenplan voor meer export en een slimmere logistiek. De weken erna zijn er nog debatten in Zwolle, Ridderkerk en Oostzaan.