06-02-2012  Rijkswaterstaat heeft vanochtend het eerste schip geschut in sluis Eefde. Daarmee is een einde gekomen aan vijf weken stremming.

Tijdelijke hefconstructie

Rijkswaterstaat bedient de sluisdeur aan de IJsselzijde met een tijdelijke hefconstructie. Alle schepen kunnen het kanaal verlaten en nieuwe schepen kunnen het kanaal opvaren om bedrijven in Twente te bevoorraden. De tijdelijke hefconstructie blijft in gebruik tot 17 maart, dan begint Rijkswaterstaat met het herstel van de schade aan de sluis.

Kettingen

De duur van het herstel van de schade wordt bepaald door de levertijd van de vier zware, 25-meter lange kettingen, die op maat moeten worden gemaakt. Het definitief herstel van de sluis vindt volgens huidige inzichten plaats van zaterdag 17 maart tot en met zondag 25 maart. Deze periode is in overleg met het bedrijfsleven gekozen. Vanwege de herstelwerkzaamheden zal de sluis in deze periode buiten gebruik zijn.

24/7 schutten

De verwachting is dat met de tijdelijke hefconstructie zestig tot tachtig procent van de normale schutcapaciteit gehaald kan worden. Daarom gaat Rijkswaterstaat vanaf 6 februari 24 uur per dag, zeven dagen per week schutten.