08-11-2013  De sluizen in de Maas gaan niet meer dicht in de nachtelijke uren. De provincie Limburg investeert 1 miljoen euro om dit mogelijk te maken, waardoor de 7x24 uursbediening in elk geval tot 2024 is gegarandeerd. De Maas is een belangrijke transportader. Alleen al langs de Limburgse Maasroute worden ruim 280.000 containers per jaar overgeslagen via terminals.

Bedieningspost

Door de investering in een speciale bedieningspost in Maasbracht kunnen de sluizen centraal worden bediend. De sluizen Weurt (Gelderland) en Sambeek (Noord Brabant) zijn nog niet aangesloten op de centrale bediening. Hier zal de sluiswachter in de nachtelijke uren heen en weer pendelen tussen beide sluizen om de scheepvaart op afspraak te kunnen laten passeren. De wachttijd kan hierdoor ‘s nachts oplopen tot maximaal 2,5 uur op het traject Born-Weurt.

Maatwerk

Volgend jaar werkt de provincie Limburg samen met Rijkswaterstaat, Schuttevaer, EVO en het bedrijfsleven verder aan een reglement waarin de werkwijze en de procedure van aanmelden voor de scheepvaart wordt vastgelegd. Rijkswaterstaat kan zo in de nachtelijke uren maatwerk leveren, afgestemd op de daadwerkelijk vraag naar bediening van de sluizen Weurt en Sambeek.