Coronacrisis toont het belang van een wendbare supply chain aan

Leestijd: 2 minuten

Voordat in maart de coronacrisis in Nederland uitbrak, had Nanne Schriek, projectmanager SCM bij evofenedex, al veel zorgwekkende geluiden gehoord van leden van evofenedex die hun supply chain in China hebben liggen. “ In een aantal gevallen was de toestroom en productie van goederen volledig gestopt. Containers met onmisbare halffabricaten bleven door de lockdown in China op de kades staan. Er was één klein voordeel aan de timing van de coronacrisis: vanwege de jaarlijkse onderbreking van de supply chain door het Chinees Nieuwjaar, hadden veel leden al extra voorraad aangehouden om zo tekorten op te vangen.” weet Nanne. 

Nanne schriek
Nanne Schriek


Spuitgietmal

Uit reacties van lidbedrijven blijkt ook dat zij voor ongekende uitdagingen kwamen te staan. Schriek: “Bij een aantal bedrijven kwamen kwetsbaarheden naar boven waar geen enkel scenario voor bestond. Zo wist een bedrijf wel zijn productie succesvol over te hevelen naar Europa, maar lag de spuitgietmal voor de plastic verpakkingen nog in Shenzhen. Dat zorgde weer voor hoofdbrekens door de gestegen vraag naar de producten. Veel leden waren in volstrekt onbekende situaties gekomen.”

VUCA-situaties

Organisaties zoals Defensie en het Rode Kruis bevinden zich altijd in dit soort VUCA -situaties (Volatile, Uncertain, Complex en Ambiguous.) Welke stappen nemen deze organisaties om te reageren op onverwachte situaties? Hoe blijf je als organisatie zo flexibel mogelijk en wat kunnen we leren uit andere sectoren? Om leden voor te bereiden op dit soort situaties in de toekomst, organiseert evofenedex in samenwerking met crowdmanagement en innovatie-expert Maarten van Rijn het webinar Snel reageren op verstoringen binnen de supply chain

Van Rijn is adviseur van deze beiden organisaties, tevens is hij docent evenementenlogistiek aan de Breda University of Applied Science. Tijdens dit webinar op 17 juni deelt hij zijn ervaringen uit deze sectoren en vertelt hij hoe je je als keten verder kunt ontwikkelen naar een wendbare keten. Ook komt tijdens het webinar een bedrijfscase van een multinational aan bod.

maarten_van_rijn
Maarten van Rijn


Webinarreeks

Dit webinar is onderdeel van een driedelige webinarreeks toegespitst rondom één thema: Hoe kun je samen met ketenpartners tot een wendbare supply chain komen?

Michiel SteemanTijdens het tweede webinar op 25 juni - Samen cashflow perikelen voorkomen binnen de supply chain - bespreken we met Michiel Steeman, lector Supply Chain Finance, de verschillende mogelijkheden in de keten om met liquiditeitsproblemen om te gaan. 

Tila PronkTijdens het derde webinar op 1 juli – Samenwerken op afstand in de supply chain - gaan we in op wat deze anderhalvemetersamenleving doet met onze bedrijfscultuur en communicatie met anderen? Sociaal Psycholoog dr. Tila Pronk (gespecialiseerd in liefde en relaties) van de Tilburg University neemt de deelnemers mee in de antwoorden op deze vragen. Deelname aan de webinars is kosteloos.