Zonder digitaal voorgemelde douanedocumenten geen toegang tot terminal

Leestijd 2 minuten

29-1-2021  Vanaf 1 januari 2021 gelden in het goederenverkeer met het Verenigd Koninkrijk (VK) douaneformaliteiten. Het voormelden van douanedocumenten bij alle Nederlandse ferryterminals en shortseaterminals via Portbase is vanaf die datum verplicht voor al het vervoer van en naar het VK. Omdat het gebruik van deze ketenbrede brexit-oplossing mogelijk wat onwennig is, zijn er nu 4 korte online masterclasses met praktische tips.

Alle ferry- en shortseaterminals stellen het via Portbase digitaal voormelden van douanedocumenten bij de terminals verplicht. Portbase is een digitaal platform in de Nederlandse havens en is een initiatief van diverse organisaties, waaronder evofenedex. Alleen goed voorgemelde import- en exportlading kan in de Nederlandse havens de terminals op en af. Doe je de documentvoormelding niet of niet juist, dan krijgt de vervoerder geen toegang tot de terminal en staat je lading stil. De exporteur of importeur kan de voormelding doen maar ook de expediteur, douaneagent of de vervoerder kan dit voor zijn rekening nemen. Spreek in de logistieke keten goed af wie wat doet.

Opstoppingen voorkomen

Het vooraf insturen van alle benodigde informatie geldt zowel voor import- als exportlading, zowel voor truck, trein als binnenvaartschip. Dat kan via internet of een systeemkoppeling. Bij een groot aantal containerterminals (deepsea, shortsea), alle ferryterminals en steeds meer inlandterminals en depots in Nederland kun je als verlader eenvoudig de lading, het bezoek of de douanedocumentatie voormelden. Portbase is hiervoor dé centrale ingang. Daarna is de lading soepel in te leveren dan wel op te halen. Bij shortsea- en ferryterminals checkt de vervoerder bovendien vooraf via Portbase of de douanedocumentatie inderdaad aanwezig is. Op deze manier voorkom je opstoppingen in de Nederlandse havens.

Meer informatie over Portbase of aanmelding voor de brexit-services vind je hier

De 4 korte online masterclasses met praktische tips vind je hier

digitalisering_mkb


‘Ondersteun digitalisering logistiek in het mkb’ is 1 van onze 10 punten die handel en logistiek een belangrijke impuls geven en daarom in elk verkiezingsprogramma thuishoren.

Onze ledenadviseur Evert-Jan
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Evert-Jan en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder