Snelle stijging dieselprijzen

De prijs voor een liter diesel is in twee jaar tijd gestegen met 27,5 procent

03-05-2018  Het loont om uit te zoeken waar in de omgeving de dieselprijs het laagst is. Tanken bij een onbemande pomp kan behoorlijk wat schelen. De prijs voor een liter brandstof is de afgelopen tijd namelijk behoorlijk opgelopen.

Op dit moment ligt de prijs van een vat ruwe olie (159 liter) op ruim 73 dollar. Eén jaar geleden was de prijs voor een vat rond de 54 dollar, een verschil van ruim 35 procent. De stijging is te verklaren door onder meer afspraken die de olieproducerende landen, verenigd in de OPEC, hebben gemaakt. Zij hebben afgesproken de productie te beperken.

Andere redenen voor de stijging van de olieprijs is de groeiende wereldeconomie. Daarnaast verkeert Venezuela, een grote olieproducent, in een crisis waardoor er minder wordt opgepompt. Tot slot heeft ook voortdurende onrust in het Midden-Oosten hun weerslag op de olieprijs.

Pompprijzen

Voor de prijzen aan de pomp betekent dit dat de prijzen de laatste twee jaren behoorlijk zijn gestegen. In januari 2016 kostte een liter diesel 0,923 euro, in augustus van dat jaar 0,9699 euro, in juni 2017 1,0278 euro en vandaag 1,1765 euro exclusief btw. Een prijsstijging in twee jaar tijd derhalve van 27,5 procent.

Wie door Europa rijdt doet er goed aan naar de dieselprijs te kijken in verschillende landen. Zo betaal je in Luxemburg 0,92 euro en in Oostenrijk 0,93 euro per liter exclusief btw. Het verschil loopt behoorlijk op, want in diverse landen betaal je meer dan 1,40 euro per liter. In Nederland kan het lonen om te tanken bij een onbemande pomp. Klik hier voor een actueel overzicht voor de gemiddelde prijs per land.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder