23-11-2016  Koning Willem-Alexander opende dinsdag het zogenoemde Joint Inspection Center (JIC) op Schiphol. Verschillende inspectiediensten, zoals de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de douane kunnen binnenkomende vracht hiermee via één locatie controleren.

Sneller

Door het bundelen van de inspecties op één locatie ontstaat de mogelijkheid om de vrachtafhandeling op Schiphol te versnellen en daardoor vracht eerder vrij te geven. Volgens EVO is de opening van het JIC een goede ontwikkeling, omdat vracht hierdoor eerder kan worden vrijgegeven. Bedrijven krijgen zo sneller de beschikking over hun goederen en profiteren dus meer van de snelle doorvoertijd via luchtvracht.

Uniek

De samenwerking in Nederland tussen inspecties en het bedrijfsleven is uniek in Europa en een belangrijke reden voor internationale bedrijven om hun hoofdkantoor of Europees Distributiecentrum in ons land te vestigen. Naast de goede samenwerking tussen deze partijen is het dus belangrijk voor de werkgelegenheid in Nederland dat de kwaliteit en capaciteit van de inspecties op peil blijft en Nederland voorop blijft lopen bij de ontwikkeling van logistieke innovaties.