14-03-2017 Voor de kust van Somalië is een olietanker gekaapt. Het schip was op weg van Djibouti naar de haven van de Somalische hoofdstad Mogadishu, maar werd gedwongen naar de haven van Alula te varen, in de Somalische regio Puntland. Het tracking systeem werd na het uitzenden van noodsignalen uitgeschakeld. Het schip voer onder de vlag van Sri Lanka.

Onderzoek

Met deze actie blijken Somalische zeerovers voor het eerst sinds 2012 weer actief. Navfor, de Europese marinemissie die in regio tegen piraterij optreedt, zegt de zaak te onderzoeken Vliegtuigen van Navfor hebben het vaartuig getraceerd.

Plaag

Piraterij was lange tijd een plaag voor de lange kust van Somalië, een land dat in 1991 tot anarchie verviel. In de hoogtijdagen van de zeeroverij, in 2011,waren er bijna 240 aanvallen op schepen vooral in de Golf van Aden. Daarbij werden honderden zeelieden in gijzeling genomen.

Wetsvoorstel

Onlangs is het initiatiefwetsvoorstel Bescherming Koopvaardij van Ten Broeke (VVD) en Knops (CDA) naar de Tweede Kamer gestuurd. Het wetsvoorstel voorziet in de inzet van private beveiligers (PSC) op schepen in internationale wateren, indien de inzet van mariniers voor de bestrijding van piraterij niet mogelijk is.

Bescherming noodzaak

evofenedex steunt dit wetsvoorstel en heeft ook uitvoerig over dit dossier gesproken met de initiatiefnemers van dit wetsvoorstel. De ontwikkelingen bij Somalië laten zien dat het onderwerp nog steeds actueel is en dat bescherming van de koopvaardij noodzaak is.