SP-Kamerlid Lacin: kilometerheffing moet bijdragen aan reductie CO2

Om CO2 en files te reduceren wil het Kamerlid voor een vorm van betalen naar gebruik voor al het wegverkeer.

24-08-2018  SP-Tweede Kamerlid Cem Lacin vindt dat er zorgvuldig moet worden gekeken naar het invoeren van een vrachttaks. Volgens hem moet zo’n taks wel echt zorgen voor minder files en bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Lacin vindt dat er beter kan worden gekeken naar een wijze van betalen naar gebruik voor al het wegverkeer. Dat zei hij tijdens een werkbezoek aan ons hoofdkantoor in Zoetermeer.

Volgens ons is de voorgenomen invoering van de zogenoemde vrachttaks vooral een lastenverzwaring en een maatregelenwaar geen extra efficiëntie van te verwachten is. Alleen wanneer een dergelijke regeling voor alle weggebruikers zou worden ingevoerd heeft dit een positief effect op het milieu en zorgt het voor een afname van de filedruk.

Lacin: “We moeten goed kijken of een kilometerheffing voor alleen vrachtverkeer wel het doel bereikt dat we voor ogen hebben, namelijk minder CO2-uitstoot en minder files. De SP verwacht dat we met betalen naar gebruik voor al het wegverkeer meer bereiken dan door alleen het vrachtverkeer te belasten. We moeten dan wel waakzaam zijn dat mensen die geen alternatief hebben voor de auto niet onevenredig hoog worden belast.”

Aantrekkelijk werk

Naast de vrachttaks werd er tijdens het bezoek ook gesproken over het aantrekkelijker maken van het werken in de logistiek. “Bedrijven kampen met een tekort aan gekwalificeerd personeel, of het nu gaat om vrachtwagenchauffeurs, magazijnmedewerkers of personeel voor de binnenvaart”, aldus Lacin. “De logistiek kan aantrekkelijk worden als partijen binnen de keten met elkaar samenwerken en de juiste voorwaarden creëren.”

Deze zomer brengen verschillende Kamerleden een werkbezoek aan het kantoor. Naast een gesprek krijgen de Kamerleden ook een korte introductiecursus heftruckrijden in ons opleidingsmagazijn. Deze week komen ook Kamerleden van D66 en het CDA op bezoek.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder