05-09-2011  G-Star, een Nederlandse onderneming die onder andere spijkerbroeken ontwerpt en verhandelt, spande in 2008 al een rechtszaak aan tegen Bestseller Retail omdat deze concurrent inbreuk zou maken op haar auteursrechten. Na diverse procedures is G-Star in cassatie gegaan bij de hoogste rechter in Nederland, maar werd afgelopen vrijdag in het ongelijk gesteld.

Elwood

G-Star stelde dat Bestseller met haar Zinko-spijkerbroek inbreuk maakt op onder andere haar auteursrechten met betrekking tot G-Stars Elwood-spijkerbroek. G-Star verkoopt de Elwood wereldwijd met succes en voorzag schade te lijden door de inbreuk.

Kenmerkende elementen

De broek van Bestseller vertoont namelijk veel kenmerkende elementen van de Elwood, waaronder ronde kniestukken waarop door middel van stiksels inkepingen zijn aangebracht. Door deze elementen is de totaalindruk van de beide broeken hetzelfde.

Auteursrecht

Anders dan Bestseller heeft G-Star voor haar broek merken geregistreerd. Voorts is meerdere malen uit rechtspraak gebleken dat op de Elwood een auteursrecht rust vanwege het oorspronkelijke karakter en het persoonlijk stempel van de ontwerper.

Verveelvoudiging

Uit de uitspraak in deze langslepende procedure vloeit voort dat de gelijkenis van de broeken niet zodanig is dat de Zinko als verveelvoudiging van de Elwood kan worden aangemerkt. Van inbreuk op het auteursrecht is daardoor geen sprake. Producten kunnen dus niet altijd volledig worden beschermd.

Seminar

Op 4 oktober organiseert EVO in samenwerking met Kneppelhout & Korthals Advocaten een seminar over onder andere dit onderwerp met als thema ‘Beter goed bedacht, dan slecht gejat’.

Meer informatie over dit onderwerp:
EVO-Juridische bijstand, telefoon 079 3467 346.