Miljoeneninvestering in spoor moet zorgen voor minder overlast

Leestijd 2 minuten

18-11-2020  Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat investeert 20 miljoen euro om spoortrillingen terug te dringen. Volgens ondernemersvereniging evofenedex, de belangenbehartiger van 15.000 handels- en productiebedrijven, is dit goed nieuws voor ondernemers die goederen via het spoor vervoeren. Wanneer trillingen van spoorgoederentreinen verder kunnen worden teruggedrongen, zal het maatschappelijk draagvlak voor het vervoer van goederen per spoor toenemen, aldus de vereniging.

Pilots samen met spoorgoederensector

De staatssecretaris maakt 12 miljoen euro vrij voor het doen van praktijkproeven. Daaronder valt een test van ProRail bij Oisterwijk waarbij een soort rubberen kussens onder de dwarsliggers worden geplaatst. Daarnaast test de railbeheerder begin volgend jaar een ander soort wegdek bij een overweg in Dorst. Verder gaan spoorgoederenvervoerders samen met handels- en productiebedrijven onderzoek doen naar verbeterd wielonderhoud van goederentreinen, waar enkele leden van evofenedex ook hun bijdrage aan leveren.

Langzaam rijden met goederentreinen blijkt niet effectief

In de brief aan de Tweede Kamer geeft de staatssecretaris aan dat de eerdere pilot waarbij spoorgoederentreinen in de nacht langzamer gaan rijden niet doelmatig en effectief blijkt. Tussen Meteren en Boxtel zijn er metingen verricht bij spoorgoederentreinen die 40, 60 en 95 kilometer per uur reden. Het langzamer rijden heeft nauwelijks effect op het verminderen van trillingen. Deze namen in sommige gevallen juist toe. Daarnaast nemen de kosten voor de vervoerders toe en neemt de betrouwbaarheid van spoorgoederenvervoer af.

Spoorvervoer als duurzaam alternatief

Handels- en productiebedrijven zien de voordelen van spoorgoederenvervoer. Het vervoer per spoor is duurzaam, veilig en verminderd de filedruk op de weg. Eerder maakte evofenedex, de spoorgoederensector en het Kabinet afspraken om het spoorgoederenvervoer aantrekkelijk te maken, waardoor het gebruik van spoor voor meer bedrijven een optie wordt. Het tegengaan van neveneffecten van spoorgoederenvervoer is hierbij een belangrijk onderdeel. Eerder ondertekende daarom een aantal grote evofenedex leden een convenant waarin de betrokken bedrijven afspreken zicht in te zetten voor een duurzamer en stiller spoorvervoer.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder