Staal- en aluminiumheffing Trump voor EU van de baan

De uitzondering geldt tot mei

28-03-2018  Begin maart kondigde president Trump aan dat er vanaf 23 maart 2018 importtarieven zouden gaan gelden op de staal- en aluminiumimport voor alle landen met uitzondering van Canada en Mexico.

Voor staal moest de importheffing 25% bedragen, voor aluminium 10%. Dankzij bemiddeling door onder meer EU-commissaris Malmström is, net voor de deadline, de EU van de heffingen vrijgesteld. De uitzondering geldt tot mei. Vertegenwoordigers uit de EU proberen permanente zekerheid te krijgen.

Tegenmaatregelen

De Europese Commissie had reeds een pakket tegenmaatregelen klaarliggen, waaronder Europese heffingen op typisch Amerikaanse producten. Daarnaast wilde de EU geschillenbeslechting via de World Trade Organisation opstarten. De heffingen tegen de grootste staalproducent ter wereld, China, staan nog overeind. Trump kondigde bovendien extra heffingen op diverse andere Chinese producten aan.

Consequenties

Nederland is na Duitsland de grootste exporteur van staalproducten naar de Verenigde Staten. Volgens Malmström zouden er duizenden banen in Europa verloren gaan, als Trump zijn plannen zou doorzetten. Europese bedrijven vrezen een toestroom van goedkoop staal naar de EU als die voor de Amerikaanse markt te duur wordt.

 

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder