Staatssecretaris aan de bak met uniformeren milieuzones

Bedrijven die met eigen wagenpark winkels bevoorraden zijn hoopvol

06-04-2018  Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft in een kamerbief laten weten met gemeenten om de tafel te gaan zitten om de lappendeken van milieuregimes te uniformeren. Wij vinden dat een goede zet van de staatssecretaris.

Het is al sinds jaar en dag een ergernis van bedrijven die met eigen voertuigen hun winkels in binnensteden bevoorraden. De lappendeken aan lokale regels maakt van iedere rit een administratieve nachtmerrie. “Veel bedrijven die bij ons lid zijn, bevoorraden hun winkels met hun eigen vracht- of bestelauto. Al die verschillende regels in gemeenten maakt dat bedrijven die vrachtvoertuigen helemaal niet efficiënt in kunnen zetten”, aldus onze algemeen directeur Machiel van der Kuijl.  “Dat is niet goed voor de verlies- en winstrekening van het betreffende bedrijf, maar ook niet voor het milieu en de leefomgeving. We willen uiteindelijk toch allemaal gezellig winkelen in de oude binnenstad, en dus moeten die spullen er wel komen. Naast verschillende gewichts-, lengte- en hoogte beperkingen hebben steeds meer gemeenten nu ook milieuzones ingevoerd. Als er verschillen in die lokale regimes zitten, wordt het echt onwerkbaar. We zijn dan ook heel blij dat de staatssecretaris hier mee aan de slag gaat.”

Landelijk convenant vrachtverkeer

Het instellen van milieuzones is een bevoegdheid van gemeenten. De staatssecretaris kan dus wel pleiten voor het uniformeren van milieuzones, maar die uniformiteit vooralsnog niet afdwingen. Wij zijn van mening dat voor de invoering van milieuzones voor vracht- en bestelverkeer, gemeenten zich dienen te conformeren aan de afspraken uit het landelijk convenant vrachtverkeer. Daarbij is de lijn voor vrachtauto’s dat zij vanaf 2022 alleen nog maar met een Euro VI motor de stad in mogen. Voor bestelauto’s is de landelijke lijn om in 2025 de bevoorrading emmissievrij te doen. Daar zijn dus geen milieuzones meer voor nodig.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder