Staatssecretaris onderzoekt of ProRail btw-ondernemer kan blijven

Als de kosten voor ProRail stijgen, stijgen de kosten voor gebruikers van het spoor mogelijk ook

04-06-2018  Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) onderzoekt of ProRail toch btw-ondernemer kan blijven. Met de omvorming van ProRail van een privaatbedrijf naar een zelfstandig bestuursorgaan kan de spoorwegbeheerder straks geen btw meer aftrekken. Het risico is dat de kosten voor de gebruikers van het spoor hierdoor gaan stijgen.

Naast het wegvallen van het btw-voordeel brengt de hele omvorming van het bedrijf ook de nodige kosten met zich mee. Om de kosten in de hand te houden onderzoekt de staatssecretaris of het mogelijk is om ProRail in de toekomst nog steeds btw-ondernemer kan blijven of dat het op een andere wijze gecompenseerd kan worden.

Positief

De staatssecretaris verwacht het wetsvoorstel begin 2019 naar de Kamer te sturen, zodat de hele omvorming van ProRail nog deze Kabinetsperiode kan worden afgerond. Voor ons is van belang dat deze omvorming niet tot kostenstijging voor het gebruik van het spoor leidt. We vinden het daarom positief dat het Kabinet onderzoekt op welke wijze het wegvallen van het btw-voordeel gaan oplossen.

In gesprek

We zijn met het ministerie en ProRail in gesprek om onder de aandacht te brengen dat een aantrekkelijk en betaalbaar spoorvervoer van groot belang is voor handels- en productiebedrijven. Een eventuele kostenstijging staat ook haaks op een andere ambitie uit het regeerakkoord om de kosten van het gebruik van het spoorvervoer te verlagen. Het spoor in Nederland is nu al relatief duur voor vervoerders en verladers.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder