09-09-2016  Voor heel Nederland geldt vanaf nu een gezamenlijke tankinstructie voor lng, vloeibaar aardgas. Dit meldt het Nationaal LNG Platform. De exploitanten van lng-tankstations - Shell, Rolande LNG, PitPoint, ENN Clean Fuels, Engie en LNG Achterhoek - en lng-vrachtautoleveranciers Scania en Iveco hebben hiervoor de handen ineen geslagen.

Veiligheid

De gezamenlijke tankinstructie vervangt de diverse instructies die van kracht waren op alle verschillende tankstations en moet de veiligheid en gebruikersvriendelijkheid vergroten.

Speciale afspraken 

Lng is inmiddels te verkrijgen bij 16 tankstations in Nederland en dit aantal neemt toe. Omdat lng een cryogene vloeistof is, met een temperatuur van -132 graden tijdens het tanken, zijn er speciale afspraken gemaakt rondom de veiligheid voor de gebruiker. De landelijke regels voor het gebruik van een tankstation staan beschreven in richtlijnen, voor lng is dat PGS33-1.

Verschillen

Een van de afspraken is dat elk tankstation zelf verantwoordelijk is voor de tankinstructie van chauffeurs die lng komen tanken. Dit had echter als gevolg dat de tankinstructie per station kon verschillen.

De actuele tankinstructie is te downloaden op de website van het Nationaal LNG Platform.