12-03-2013  De Europese transportministers zijn het eens geworden over verbetering van de interoperabiliteit op het spoor. Dat betekent een belangrijke stap voorwaarts naar één Europese spoormarkt.

Probleemloos

Door eisen aan techniek en veiligheid van het spoormaterieel te harmoniseren, komt een interne markt voor het spoorvervoer dichterbij. Het spoorvervoer wordt goedkoper en de transittijden worden korter als een trein de binnengrenzen van de EU probleemloos kan overschrijden doordat een locomotief of wagons maar één keer hoeven te worden goedgekeurd.

Verladers

Voor verladers is dat een aantrekkelijk vooruitzicht, nu er steeds meer belangstelling is voor spoorvervoer vanwege het milieuvriendelijke karakter ervan. EVO heeft zich daarom via de European Shippers’ Council (ESC) sterk gemaakt voor de verbetering van de interoperabiliteit.

Nationale regels

Het zal nog jaren duren voordat het echt zo ver is. De wirwar aan nationale regels moeten namelijk eerst op elkaar worden afgestemd. Ook moet het Europees Parlement het voorstel nog goedkeuren.