23-11-2012  Rijkswaterstaat start komend weekend met werkzaamheden voor de renovatie van de bestaande brug over de Waal in de A50 bij Ewijk. Het verkeer blijft tijdens deze werkzaamheden de beschikking houden over twee rijstroken in zuidelijke richting en drie in noordelijke richting. De verwachting is dat de hinder beperkt zal zijn.

Werken in de koker

De bestaande brug over de Waal is een stalen kokerbrug. De renovatiewerkzaamheden starten in de koker. Het gaat hier om versterkingswerkzaamheden, die bestaan uit het aanbrengen en vastlassen van extra staal. Om ruimte te creëren voor toegang tot de koker, de aanvoer van materiaal en het plaatsen van materieel, is een werkeiland in de middenberm op de bestaande brug noodzakelijk.

Hinder beperkt

De verwachting is dat de hinder voor het verkeer beperkt zal zijn. Het bestaande aantal rijstroken blijft gelijk, maar de vluchtstrook richting het zuiden vervalt. Daarom geldt er in zuidelijke richting vanuit veiligheidsoverwegingen een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur. Deze situatie blijft zo tot het moment dat het verkeer medio 2013 de extra brug in gebruik neemt.

Als alles volgens planning verloopt, zijn eind 2014 op de A50 Ewijk-Valburg in beide richtingen 2x4 rijstroken voor het verkeer beschikbaar.