Stelling | Na corona is spreiding van internationale supplychains onmisbaar

Bedrijven reageren op deze stelling.

25-5-2020  Sommige Nederlandse bedrijven hebben de afgelopen jaren hun inkoop en productie verlegd naar Azië. Bij het internationaliseren van deze supply chains speelde China als industriële supermacht de hoofdrol. Nadat het coronavirus dit land wekenlang lamlegde, komt de vraag op of het verleggen van inkoop en productie anno 2020 wel zo verstandig is of dat het beter is je toeleveranciers geografisch gespreid te kiezen. Wij vragen het twee bedrijven.

Importeren uit China

Groothandel RodaChem uit Roosendaal importeert veel uit China. “Dat zal voor een belangrijk deel ook zo blijven omdat wij sommige van onze producten bijna nergens anders kunnen krijgen. In ons geval zijn dit vooral lithiumproducten voor onder andere bouwchemie en lithiumbatterijen. De Chinese mijnbouw delft deze zelf, maar er wordt ook veel grondstof geïmporteerd. Het belangrijkste is dat China een moderne industrie én de kennis heeft om deze grondstoffen te verwerken tot de hoogkwalitatieve producten die wij verkopen”, aldus managing director Ad Koopman.

Geen eenvoudige productieprocessen

“Vooral met lithium heeft China een flinke conversiecapaciteit opgebouwd om de grondstoffen om te zetten naar de materialen die onze klanten nodig hebben voor hun eindproducten", vertelt Koopman verder. "Die capaciteit vind je niet op veel andere plaatsen – zeker niet in Europa - en het zijn geen eenvoudige productieprocessen die je zo maar even naar een ander land kunt brengen. Hierdoor zijn de mogelijkheden onze supply chain te verschuiven naar andere landen echt beperkt. Uiteraard kijken wij daar wel naar, maar dat deden wij voor de coronacrisis ook al. Zo hebben wij in China zelf voor een product meestal wel meerdere leveranciers.”

“Don’t spread yourself to thin”

Boska, een producent van onder meer hoogwaardige kaasschaven, serveerplanken en fonduesets uit Bodegraven, zoekt zoveel mogelijk naar locaties waar zijn grondstoffen vandaan komen of waar uniek werk te vinden is, leren wij van Cheese ‘Tools’ Executive Officer Martijn Bos. “Dat betekent dat wij hout midden in het bos in Polen drogen, verwerken en bewerken, en dat wij in China staal verwerken tot onze food tools. Vanuit risicoperspectief proberen wij altijd een tweede leverancier paraat te hebben; het liefste ook geografisch goed gespreid. Dit is echter niet zozeer een doel, aangezien wij niet groot genoeg zijn om dan ook per productielocatie relevant te blijven.”

Een tweede productiefaciliteit is dat volgens Bos wel. “Die starten wij dan vaak op in hetzelfde land of een buurland, zodat dit qua reizen, grondstoffen en cultuur makkelijker schakelen is dan als wij een tweede fabriek aan de andere kant van de wereld zouden opzetten. Zoals mijn adviseuse vaak zegt: ‘Don’t spread yourself too thin’. Ons hoofddoel is het leveren van betaalbare kwaliteit en daarnaast streven wij er naar zo weinig mogelijk vervoersbewegingen te veroorzaken. Dus als wij dichter bij onze hoofdlocatie in Nederland kunnen produceren, is dat absoluut een pre. Da’s een mooi doel om verder aan te werken tijdens én na de coronacrisis!”

Wil je sparren over jouw import of jouw supply chains? Neem dan contact op met de ledenservice.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder