Sterke groei luchtvracht Schiphol biedt uitdagingen

Door een gebrek aan capaciteit bij transportbedrijven is aanzienlijk congestie ontstaan in de afhandelingsloodsen

14-09-2017 In de maand augustus zag Schiphol het totale luchtvrachtvervoer toenemen met 7,6% naar 146.666 ton. Ondanks deze mooie resultaten heeft evofenedex wel de nodige zorgen over de toekomst van luchtvracht zowel op de korte als lange termijn.

Schiphol groeit harder dan bijvoorbeeld Frankfurt (+5,4%). Vooral het Verre Oosten, Midden Oosten en Latijns Amerika zijn belangrijke groeimarkten voor Schiphol. Vanwege de sterke groei in luchtvracht het afgelopen jaar zijn de vrachtloodsen op Schiphol goed gevuld.

Luchtvrachtcongestie

Nadeel hiervan is dat door een gebrek aan capaciteit bij transportbedrijven aanzienlijk congestie is ontstaan in de afhandelingsloodsen. Afhandelaren hebben expediteurs en truckers verzocht de zendingen ook in de avond en nacht op te halen om zo de achterstand weg te werken. Transportbedrijven worden de laatste maanden steeds vaker geconfronteerd met een tekort aan chauffeurs. evofenedex ziet al langer het thema chauffeurstekort in de gehele logistieke sector opduiken en is bezig een actieplan voor op te stellen.

Afname slots vrachtvluchten

Ondanks dat luchtvracht sterk aantrekt is de verwachting dat Schiphol de komende maanden een terugval zal laten zien in het aantal vrachtvluchten. Deze situatie is noodgedwongen ontstaan, omdat een aanzienlijk deel van vrachtvluchten zijn slots zal verliezen, omdat ze geen historische rechten hebben opgebouwd. evofenedex heeft de afgelopen maand zijn zorgen geuit bij Staatssecretaris Dijksma en Kamerleden voor het vestigingsklimaat in Nederland en het verlies aan banen als gevolg van deze ontwikkeling. Echter, oplossingen voor het probleem zullen door de sector zelf naar voren moeten worden gebracht. Hiertoe heeft de vrachtsector een zogenaamde ‘local rule’ opgesteld om een uitzonderingspositie voor vrachtvluchten op te nemen bij de slotallocatie.

rogier
Contact

Vragen over vervoer?

Rogier en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder