‘Slot waiver’ loopt af in maart 2021

Leestijd 2 minuten

05-01-2021  Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Schiphol gaf ceo Dick Benschop aan in te zetten op een aparte slotpoule voor vrachtvluchten om zo de belangrijke positie van deze vluchten voor de luchthaven te borgen. Volgens evofenedex een goede ontwikkeling omdat dit exportkansen ondersteunt, werkgelegenheid behoudt en omdat vrachtvluchten een belangrijke bijdrage leveren aan de bestrijding van de Covid19-crisis met de verzending van vaccins en medische goederen.

De Covid19-crisis heeft een grote impact gehad op de luchthaven. Het aantal vrachtvluchten steeg in 2020 met 68 procent, maar het volume totaal afgehandelde vracht daalde met 9 procent. Dit komt vooral door de grote terugval in passagiersvluchten met vrachtruimte (belly cargo). In 2020 daalde het aantal vliegbewegingen met 54 procent op Schiphol en het aantal passagiers met 71 procent.

Aflopen slot waiver bedreiging voor vrachtvluchten

De Europese Commissie heeft vanwege de Covid19-crisis een ‘slot waiver’ ingesteld, waardoor luchtvaartmaatschappijen tijdelijk niet hoeven te voldoen aan de complexe slotregelgeving. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor vrachtvluchten op luchthavens voor de verzending van medische goederen en vliegen luchtvaartmaatschappijen niet onnodig met lege passagierstoestellen om aan de slotregelgeving te voldoen. De ‘slot waiver’ loopt af in maart 2021 en dat zou betekenen dat de ruimte die er nu is voor extra vrachtvluchten op Schiphol komt te vervallen.

Nationale en Europese inzet

Om ruimte te behouden voor vrachtvluchten op Schiphol pleit evofenedex al langer voor het opzetten van een aparte slotpoule voor vrachtvluchten. Deze zou volgens evofenedex geregeld moeten zijn zodra de slotregelgeving weer gaat gelden. Op Europees niveau zal evofenedex pleiten om de ‘slot waiver’ langer van toepassing te laten zijn of om een bepaalde flexibiliteit toe te passen om zo een plotselinge dramatische terugval in het aantal vrachtvluchten te voorkomen.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder