07-03-2017  Vrijwel alle politieke partijen steunen de oproep van evofenedex voor concurrerende tarieven en nóg slimmere inspecties in de Rotterdamse haven. Dit blijkt uit de stemwijzer van evofenedex.

Onmisbare schakel

De Rotterdamse haven is een onmisbare schakel voor de handel en productie. Maar er ligt concurrentie op de loer. Tarieven moeten volgens evofenedex daarom concurrerend blijven en inspecties nóg slimmer. Met uitzondering van GroenLinks onderschreven alle politieke partijen het punt van evofenedex, van VVD, PvdA, SP, CDA, PVV, D66, ChristenUnie tot de SGP. Eind vorig jaar spraken reders, terminaloperators, cargadoors, Portbase en het Havenbedrijf Rotterdam al hun steun hiervoor uit.

Essentieel

Richard van de Plasse, Managing Director Benelux bij Arkema in Rotterdam, onderschrijft dat zaken als snelheid, flexibiliteit en diverse mogelijkheden van transport naar het achterland essentieel zijn. "In het Rotterdamse havencomplex en de omliggende industriecomplexen heeft de procesindustrie zich kunnen ontwikkelen, waardoor Rotterdam misschien wel de gunstigste vestigingsplaats is voor dit soort bedrijven, maar in een veranderende wereld zal de haven van Rotterdam moeten meebewegen."

Goed geregeld

Producten moeten snel vanaf de haven naar het achterland kunnen worden vervoerd, stelt Van de Plasse. "Schepen moeten snel kunnen worden gelost en beladen, opslag moet goed geregeld zijn. Allemaal zonder dat de veiligheid van mens en milieu in het geding komt en natuurlijk ook bij gelijkblijvende kosten. Inspecties moeten het proces niet te veel vertragen. Ze moeten slim en snel worden uitgevoerd, gebaseerd op risicoprofielen. We kunnen niet elke container die ons land inkomt, opentrekken."

Stemwijzer

De volledige stemwijzer van evofenedex staat op www.handel-en-logistiek.nl