Steun voor rekeningrijden voor iedereen

Meerderheid van Nederlanders ziet spitsheffing als middel tegen files

26-11-2018  Een meerderheid van 54 procent van de Nederlanders voelt wel wat voor rekeningrijden. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. De bevindingen van de opiniepeiler sluiten aan bij onze eerdere bevindingen. Het kabinet zou dan ook aan de slag moeten gaan met de invoer van het rekeningrijden voor iedereen in plaats van de invoering van alleen een heffing voor vrachtauto's.

“Rekeningrijden voor iedereen gaat er komen. In tegenstelling tot de vrachttaks heeft rekeningrijden voor iedereen wel impact op files en helpt de maatregel om uitstoot te verminderen”, aldus algemeen directeur Machiel van der Kuijl. “Nu ook het draagvlak in het land groeit, is het verstandiger een systeem voor alle type voertuigen in één keer te ontwerpen. Dit in plaats van eerst sec een systeem voor vrachtauto's en later ook weer één voor het personenverkeer. Dit voorkomt dat bedrijven na invoering van de vrachttaks in 2023 wéér extra investeringen moeten doen om zich aan te passen aan weer een nieuw betaalsysteem.”

Steun bij achterban partijen

Grootste voorstanders van rekeningrijden zijn te vinden bij D66 (79 procent) en PvdA (78 procent). De weerstand is het sterkst bij PVV (51 procent) en FVD (50 procent). Bij regeringspartij VVD is 48 procent voorstander als de automobilist wordt gecompenseerd door een lagere motorrijtuigenbelasting.

Onze ledenadviseur Martijn
Contact

Vragen over vervoer?

Martijn en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder