01-02-2017  De activiteit in de Nederlandse industrie groeide ook in de eerste maand van 2017 stevig. De werkgelegenheid nam daarbij toe in het sterkste tempo van de afgelopen zes jaar, aldus de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi).

Grote stroom

De groei wordt gesteund door de grote stroom orders uit binnen- en buitenland. Daarbij nam het aantal nieuwe orders in januari voor de elfde maand op rij toe. Ook de daadwerkelijke productie groeide, net zoals de voorraad gereed product.

Toenemende vraag

De werkgelegenheid in de industrie groeit al bijna twee jaar onafgebroken. Er is onder meer extra personeel nodig om aan de toenemende vraag van klanten te kunnen voldoen. De industrie kan wel last krijgen van de duurdere inkoopprijzen, waarschuwde de Nevi, doordat bijvoorbeeld olie en staal flink duurder zijn geworden. Dit wordt door fabrikanten doorberekend in hogere verkoopprijzen, die op termijn de vraag kunnen drukken.

Verkiezingen

In maart 2017 gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Daarom voerde evofenedex de afgelopen maanden campagne. In tegenstelling tot de politieke partijen was evofenedex niet uit op zetels, maar maakte de vereniging zich hard voor een tienpuntenplan voor meer export en een slimmere logistiek.

flexibel inzetbaar personeel 

Twee van de tien punten zijn bijvoorbeeld een goede én slimme infrastructuur om goederenstromen sneller te maken. Ook maakt evofenedex zich hard voor flexibel inzetbaar personeel om concurrerend te zijn. Dit geldt vooral voor ondernemers met magazijnen en distributiecentra.

Bron: evofenedex / ANP