Uit onderzoek van ING blijkt dat  40 procent van de ondernemers de afgelopen twaalf maanden te maken kreeg met criminaliteit. Met name in de detailhandel, transportsector en horeca werden veel ondernemers daarvan het slachtoffer. Opvallend hierin is dat computercriminaliteit hoog scoort.

 In tweederde van de criminaliteitsgevallen was sprake van diefstal, waarbij in twintig procent van de gevallen een personeelslid betrokken was.

Veel voorkomende gevallen van computercriminaliteit zijn phishing, waarbij gebruik wordt gemaakt van valse betalingswebsites, systeeminbraak (hacking) en spyware, waarbij computerprogramma's informatie vergaren en doorsturen naar externen.

Bij elkaar maakt schade door computercriminaliteit een kwart uit van de totale schadepost aan criminaliteit.

Organisaties die slachtoffer worden van cybercriminaliteit, doen in de meeste gevallen een onderzoek in eigen beheer. Een derde van de organisaties met meer dan vijfhonderd medewerkers doet aangifte bij de politie.

Ook in de logistiek is computercriminaliteit niet vreemd. Computerhackers eigenen zich bijvoorbeeld  de elektronische gegevens  toe waarmee zendingen kunnen worden afgehaald.

EVO geeft vier preventietips:

  1. Laat je beveiligingssysteem toetsen door een deskundig bedrijf
  2. Voor het dagelijks gebruik: open geen links of bestanden die van onbekende afzenders komen
  3. Wees alert op onvoorziene meldingen of wijzigingen in een proces tijdens bijvoorbeeld internet bankieren
  4. Goed wachtwoord- en inlogbeheer. Ga uit van het slechtste in de mens op dit gebied