Stijgende dieselprijs België

Gevolgen voor bedrijven beperkt wanneer zij accijns terugvragen.

03-04-2018  Een groot gedeelte van de brandstofprijs in Nederland en België wordt samengesteld door de accijnzen van de overheid. In België wordt een nogal ingewikkelde methode gehanteerd voor het vaststellen van deze accijnzen, het zogenaamde ‘cliquet-systeem’. Doel van deze methode is om de prijs van diesel te laten stijgen en die van benzine goedkoper te maken. En dit lijkt te werken.

De gemiddelde dieselprijs schommelde op 27 maart op 1,37 euro in Nederland en 1,42 in België. Dit is een gemiddelde prijs, onbemande tankstations  bieden veelal de laagste prijzen aan. Tankstations langs de snelweg hebben meestal de hoogste prijzen.

Accijns teruggaaf

Bedrijven uit Nederland die regelmatig in België tanken hebben recht op teruggaaf van een gedeelte van de betaalde accijns op de diesel. Dit geldt echter alleen voor eigen vervoerders met voertuigen boven de 7,5 ton MTM. Of voor taxi’s en bussen en bedrijven met personenvervoer vanaf negen zitplaatsen. De restitutie volgt dan alleen bij transacties die afgerekend zijn met een tankkaart, creditkaart of bankpas, dus niet bij contante betaling. Ook transacties van voertuigen zonder kenteken op de factuur zijn hiervoor uitgesloten. (bijvoorbeeld wagenkaarten). De teruggaaf bedraagt in België ongeveer 7 cent per liter.

Vergunning aanvragen

Teruggaaf van dieselaccijns is alleen mogelijk voor diesel die getankt is ná de datum van afgifte van een vergunning ‘Energieproducten en Elektriciteit’. Deze vergunning moet in België aangevraagd worden bij de :

Federale Overheidsdienst Financiën
Gewestelijke Directie der Douane en Accijnzen
Dienst Professionele-/beroepsdiesel
Administratief centrum
Finance Tower
Kruidtuinlaan 50 Bus 3201
1000 Brussel-België

Een vergunning voor energieproducten en elektriciteit  aanvraagformulier is online aan te vragen. Verder te overleggen bescheiden (naast de vergunning) voor het verkrijgen van een teruggaaf dieselaccijns zijn:

  • Kopie van de dieselrekeningen voor België + bijlagen
  • Kopie van het kentekenbewijs van alle kentekens die op de bijlage genoemd zijn
  • Bij verhuur of lease van auto’s een kopie van het huur/lease-contract
  • Een getekende verklaring dat de Belgische fiscus eventueel op hun verzoek inzage in de boekhouding mag krijgen.
  • Een getekend aanvraagformulier

De Federale Overheidsdienst Financiën geeft de vergunning af.

Tanken in binnen- en buitenland

Voor de scherpste prijs voor diesel in het buitenland kunnen Leden van evofenedex gebruik maken van de evofenedex DKV-Tankpas. DKV Euroservice biedt aan haar klanten ook een snelle teruggaafservice aan, waarmee zij de accijns kunnen terug ontvangen.

Binnen Nederland zorgt de evofenedex brandstofpas voor de laagste prijs voor diesel bij BP, zowel langs de snelweg als bij onbemande stations.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder