Vier aandachtspunten om de kosten onder controle te houden

Leestijd: 2 minuten

06-07-2020  Ook al rijden we door de coronacrisis minder autokilometers, er is - op een enkele aanbieder uitgezonderd- geen daling in de verzekeringspremie te zien bij verzekeraars. Het tegenovergestelde lijkt op dit moment het geval.

De WA –verzekeringen voor auto’s werden vorig jaar gemiddeld zo'n 11 procent duurder. En verschillende partijen verwachten een verdere prijsstijging. Verzekeraars moeten namelijk elk jaar meer geld uitkeren dan dat ze ontvangen via premies. Met behulp van prijsstijgingen proberen zij deze tekorten op te vangen. Volgens autoverzekering.nl is in de periode 2017-2019 de premie voor de WA-verzekering gemiddeld zelfs met 21,3 procent gestegen. 

Doordat de verzekeraars flinke moeite hebben deze verzekeringen winstgevend te houden, worden er op dit moment ook regelmatig hele sectoren uitgesloten van dekking. Zoals de taxi- en koeriersbranche. En als er wel dekking wordt aangeboden, dan is de kans groot dat dat tegen een hogere premie moet.
Volgens de wet moet iedere bedrijfsauto over een zakelijke autoverzekering moet beschikken. Daarvoor zijn dezelfde regels van toepassing als bij een particuliere verzekering; de auto moet minimaal Wa(M) verzekerd zijn. Maar welk type verzekering biedt de beste prijs/kwaliteitverhouding in combinatie met de behoefte van het bedrijf? Onderstaand aandachtspunten die je helpen de beste keuze te maken.

 • Heroverweeg de casco-dekking 
  In de basis is alleen de WA(M) dekking verplicht. Daarnaast kan men kiezen voor de volledige of gedeeltelijke casco-dekking. De volledige dekking is voornamelijk bedoeld voor voertuigen jonger dan 5 jaar. Deze verzekering biedt dekking tegen zaken als brand, diefstal, joyriding en inbraak, storm en hagelschade en schade door aanrijdingen met wild. Maar bovenal ook schade door de persoon zelf. En daar betaal je dan ook vaak een hogere premie voor. Terwijl dit misschien nu een overbodige luxe is, wanneer de bestelauto inmiddels acht jaar oud is geworden.
   
 • Bekijk of een pakketverzekering mogelijk is
  Afhankelijk van het type bedrijf is het ook handig om een inventarisatie te maken van zogeheten pakketverzekeringen. Zo hebben bijvoorbeeld veel bedrijven in de bouw de bestelauto’s gevuld met kostbare gereedschappen. Die zelfs de waarde van het voertuig overtreffen. Met een eigen vervoerdersverzekering dek je de schade en risico’s bij een diefstal van deze gereedschappen uit de bestelauto. Zo zijn er nog veel andere varianten denkbaar die kunnen dienen als nuttige aanvullingen op de autoverzekering. 
   
 • Vraag naar wagenparkkorting
  Groeit het wagenpark of zijn er meerdere auto’s? Informeer dan naar de mogelijkheden voor een wagenparkkorting.
   
 • Schors of verhuur je auto's
  Staan veel auto’s stil? Dan kun je overwegen om de voertuigen te schorsen bij de RDW. Dan hoeven de voertuigen niet meer verzekerd te zijn. De voertuigen mogen echter niet meer op de openbare weg staan. Ook kan een ondernemer er voor kiezen om zijn stilstaande wagenpark te verhuren. Maar dit heeft ook invloed op de verzekeringen die er nodig zijn voor het voertuig. 

Vraag het je adviseur

Risico-inventarisatie, waarde-afschrijvingen van het wagenpark en het inschatten van de verschillende polisvoorwaarden, onderwerpen die menig ondernemer niet als specialiteit heeft. Je verzekeringsadviseur neemt dit werk uit handen. Ook is een verzekeringsadviseur goed in staat om de addertjes onder het gras bij de voorwaarden van verzekeringen te onderscheiden. 

Gratis Verzekeringscheck

Bedrijven die momenteel twijfelen of hun autoverzekeringen nog passen bij bedrijfssituatie kunnen via evofenedex verzekeringen de verzekeringscheck doen. Zo krijgen bedrijven een onafhankelijke blik op de autoverzekeringen of zelfs de volledige verzekeringsportefeuille die zij momenteel hebben.
 

Onze ledenadviseur Evert-Jan
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Evert-Jan en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder