23-01-2013  Gisteren heeft heftruckbouwer Still met een feestje in Hamburg haar nieuwe heftrucks gepresenteerd in de reeks vier tot acht ton hefvermogen.

Met de komst van deze  trucks voldoen de machines aan de Europese richtlijn voor uitlaatgasemissie ‘Stage 3b’ die volgend jaar voor ‘off-road machines’ in deze klasse van kracht wordt.

Elektrisch rijden

De trucks hebben in lijn met de al enige tijd op de markt zijnde lichtere versies een hybride aandrijflijn bestaande uit een verbrandingsmotor en een generator. De generator wekt in deze constructie de stroom op om elektrisch te kunnen rijden.

Tot 8 ton

De trucks komen in twee series op de markt. De serie RX 70-40/50 bestaat uit trucks met een hefvermogen van 4 tot 5 ton bij een lastzwaartepunt van 600 mm; bij de RX 70-60/80 komt het hefvermogen op 6 tot 8 ton bij een lastzwaartepunt van 900 mm.

Hybrid

De trucks krijgen een Deutz dieselmotor, maar de 4- en 5-tonner komen ook beschikbaar met een voor lpg aangepaste Volkswagen motor. Uitvoeringen met supercondensatoren, zoals te vinden in de 3- en 3,5 tons Hybrid-versie, zijn in studie.